Diabetul Tip 2

 • Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent)

 Diabetul zaharat de tip 2 este o boala endocrina caracterizata prin anomalii  metabolice, in special ale metabolismul glucidic.

Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului.

Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor.

Controlul glicemiei este metoda cea mai eficienta de prevenire a aparitiei complicatiilor diabetul zaharat tip 2, mai ales ale complicatiilor cardiovasculare. Majoritatea pacientilor cu diabetul zaharat tip 2 isi pot desfasura normal activitatile cotidiene atunci cand reusesc sa tina sub control nivelul glicemiei prin exercitii fizice, dieta corespunzatoare si medicatia hipoglicemianta.

Din ce in ce mai multi adulti si copii dezvolta diabet zaharat de tip 2, datorita obiceiurilor alimentare nesanatoase si a sedentarismului.

   Cauze

 Diabetul zaharat de tip 2 apare: 

 • cand celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie in care celulele nu mai utilizeaza glucoza sanguina pentru producerea de energie, numita rezistenta periferica la actiunea insulinei;
 • pancresul nu mai produce suficienta insulina.

Supraponderabilitatea, lipsa exercitiilor fizice, sedentarismul si istoricul familial de diabet, cresc riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2.

   Simptome

In stadiul incipient al bolii, nivelul glicemiei creste foarte lent, astfel incat pacientul este asimptomatic. O treime din pacientii cu diabet nu stiu ca sufera de aceasta boala.

Simptomele de diabetul zaharat includ:  sete,  poliurie (urinare in cantitate mai mare), polifagie (apetit crescut), scadere in greutate,  oboseala.

Alte semne de diabetul zaharat:  numeroase infectii sau vindecare lenta a ranilor,  vedere intetosata,  furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor,  numeroase infectii ale pielii sau ale tractului urinar , vaginite.

Unii pacienti care au deja alte boli cronice grave sunt diagnosticati cu diabetul zaharat tip 2. In timp, pot apare complicatii renale, oculare, cardiovasculare si nervoase.

Semnele de alarma ale acestor complicatii sunt:

 • amorteli, furnicaturi, durere, arsura, umflarea membrelor superioare sau inferioare (neuropatie diabetica)
 • vedere intetosata, distorsionata sau puncte luminoase sau intunecate in campul vizual, pierdere a vederii partiala sau totala sau senzatia de “vedere printr-un val” (retinopatia diabetica)
 • dureri la nivelul toracelui sau dificultati in respiratie: acestea pot fi semne ale unor probleme cardiace sau vasculare.

   Mecanism fiziopatogenetic

Diabetul zaharat este o afectiune cronica in care apar perturbari ale metabolismului (proces prin care organismul acumuleaza energie din alimente). Diabetul este prezent atunci cand apare rezistenta la nivel celular la actiunea insulinei sau cand pancreasul nu mai secreta o cantitate adecvata de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului).

Hiperglicemia este principala cauza a alterarilor care apar in timp la nivelul altor organe: cord, vase mari, ochi, rinichi, nervi.

Diabetul zaharat tip 2 apare in special la adult, dar din ce in ce mai multe cazuri sunt diagnosticate la copil. Adesea, persoanele cu diabetul zaharat tip 2 sunt supraponderale si sedentare. Multi oameni au prediabet (toleranta alterata la glucoza) care se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange, dar nu suficient de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet.

Odata pus diagnosticul de diabet zaharat tip 2, echipa de medici trebuie sa elaboreze un plan terapeutic individualizat. Tratamentul include, de obicei, dieta adecvata, program de exercitii fizice, scadere in greutate, monitorizarea glicemiei si daca este nevoie tratament medicamentos. In timp, capacitatea secretorie a pancreasului endocrin devine din ce in mai insuficienta, astfel incat insulina secretata nu mai poate mentine glicemia in limite normale.

Controlul nivelului glicemiei previne aparitia complicatiilor: 

 • starea hiperosmolara este o complicatie acuta care apare in diabetul zaharat tip 2 fiind cauzata de obicei de infectie (gripa sau alta infectie), infarct, deshidratare (ingestia insuficienta de lichide), tratamentul diuretic, in special cand pierderea de lichide nu este inlocuita prin aport adecvat de lichide.
 • complicatii tardive produse de hiperglicemie: leziuni oculare (retinopatie), afectare renala (nefropatie), leziuni nervoase (neuropatie), anomalii cardiace (inclusivinfarct miocardic), leziuni vasculare aterosclerotice (ce duc la aparitia accidentelor vasculare cerebrale, a arteriopatiei periferice, posibil la amputare).

   Factori de risc

Factorii de risc ce nu pot fi controlati sunt urmatorii: 

 • istoric familial (rude de gradul unu: parinte, frate, sora) cu diabetul zaharat tip 2;
 • rasa si etnia – afroamericanii, hispanicii, americani nativi, americanii asiatici si populatia din insulele oceanului pacific au risc mai mare de adezvolta diabetul zaharat tip 2 fata de populatia caucaziana;
 • varsta inaintata creste riscul aparitiei diabetul zaharat tip 2; totusi numarul copiilor cu diabet zaharat tip 2 este in crestere, de obicei, acestia fiind obezi, sedentari si cu istoric pozitiv de diabet zaharat tip 2;
 • istoric de diabetul zaharatgestational sau femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere (peste 4 kg) au risc crescut de a face prediabet sau diabetul zaharat tip 2;
 • sindromul ovarelor polichistice creste riscul de aparitie a diabetul zaharat tip 2.

   Investigatii

Pentru a confirma suspiciunea de diabet zaharat tip 2 medicul specialist va cere un set de teste ce masoara nivelul glucozei sanguine (glicemia). De obicei, determinarea glicemiei se face dimineata pe nemancate. Uneori este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare TTOG (test oral de toleranta la glucoza), insa nu este recomandat deoarece necesita timp si are un cost crescut.

Pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat tip 2 se iau in considerare pe langa nivelul glicemiei, istoricul medical si examenul clinic al pacientului.

Daca glicemia este mai mare decat valoarea normala dar sub nivelul celei care defineste diabetul, aceasta situatie caracterizeaza toleranta alterata la glucoza cu risc crescut de aparitie a diabetul zaharat tip 2.

Alte examene paraclinice precum masurarea ambulatorie a glicemiei sau determinarea glucozei urinare nu sunt cele mai bune metode de diagnosticare al diabetul zaharat tip 2, insa monitorizarea ambulatorie a glucozei este esentiala dupa ce a fost pus diagnosticul de diabet. De asemenea, un examen complet al aparatului cardiovascular este important pentru depistarea unor afectiuni cardiace.

   Tratament – Generalitati

Scaderea in greutate, dieta corespunzatoare si desfasurarea unui program regulat de exercitii fizice sunt modalitati foarte eficace pentru a mentine scazut nivelul glicemiei.

Nu exista vindecare in cazul diabetului, insa sunt mai multe modalitati terapeutice care sunt indicate in diabetul zaharat de tip 2. Chiar in cazul in care pacientul este asimptomatic este necesara inceperea tratamentului pentru a preveni evolutia bolii si aparitia complicatiilor.

La unii pacienti, modificarea dietei sau aplicarea unui program regulat de exercitii fizice sunt suficiente pentru a controla nivelul glicemiei.

La altii, insa este necesar introducera tratamentului medicamentos. Principii de tratament ce trebuie respectate: 

 • modificarea dietei cu repartizareacarbohidratilor pe parcursul unei zile astfel incat nivelul glicemiei sa ramana constant
 • program de exercitii fizice, care imbunatatesc raspunsul celulelor organismului la actiunea insulinei
 • monitorizarea nivelului glicemiei astfel incat sa ramana in limitele normale stabilite
 • adaugarea medicamentelor in cazul in care nu se respecta dieta sau efectuarea unui program mai intens de exercitii pentru a mentine glicemia in limite sigure. Este necesar unul sau mai multe tipuri de medicamente antidiabetice pentru a stimula productia de insulina a organismului sau pentru a imbunatati utilizarea ei
 • introducerea unei doze de insulina sau a tratamentului cronic; insulina se poate administra singura sub forma injectabila sau poate fi asociata medicatiei orale antidiabetice
 • control medical periodic pentru a evalua eficienta tratamentului sau pentru depistarea precoce a complicatiiloroculare, cardiovasculare, renale, nervoase.

   Profilaxie

 • mentinerea unei greutati corporale Pentru a depista obezitatea se pot folosi tabele cu greutatea si inaltimea ideala. In cazul in care este necesara scaderea in greutate, pierderea intre 4,5-9,1 kg poate reduce riscul aparitiei diabetul zaharat tip 2;
 • exercitiul fizic regulatde cel putin 30 minute pe zi; nu trebuie neaparat desfasurarea unor activitati epuizante sau inscrierea la o sala de gimnastica, orice efort fizic care creste rata cardiaca este util
 • alimentatia sanatoasabogata in fructe si legume, cereale integrale, nuci pot diminua riscul de a face diabet zaharat tip 2. Excesul de dulciuri, carne rosie, alimente tip fast-food si exces de bauturi racoritoare cresc riscul de dezvoltare a diabetului.

 Profilaxia complicatiilor diabetului

Reducerea riscului de a dezvolta complicatiile diabetului poate fi realizata prin: 

 • controlul glicemiei si mentinerea la o valoare apropiata de tinta
 • administrarea unor doze mici de aspirinapentru a preveni infarctul miocardic sau accidentele vasculare
 • cerebralesau a obstructiilor arteriale periferice
 • controlul medicamentos al tensiunii arteriale si al nivelului crescut al colesterolului
 • administrarea unui inhibitor de enzima de conversie sau a unui blocant de receptori de angiotensina II, chiar daca pacientul nu este hipertensiv, pentru prevenirea aparitiei nefropatiei diabetice
 • examen oftalmologic periodic
 • ingrijireaatenta a picioarelor
 • oprirea fumatului; fumatul grabeste aparitia complicatiilor diabetului.

    Tratament ambulatoriu

Schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos face parte din modalitatile de tratament ambulator. Pacientii trebuie sa cunoasca cat mai multe despre boala lor pentru a fi cat mai motivati, mai complianti si pentru a se simti mai bine si mai in siguranta stiind ca-si pot tine sub control boala.

Tratamentul ambulator include: 

 • dieta adecvata in care carbohidratii sunt repartizati pe parcursul intregii zile
 • efectuarea unui program de exercitii fizice
 • monitorizarea zilnica a glicemiei
 • luarea medicatiei antidiabetice orale daca aceasta a fost prescrisa de specialist
 • evitarea deshidratarii prin aport crescut de lichide
 • doze mici de aspirina.

    Tratament medicamentos

Unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 raspund bine la medicatia antidiabetica; aceasta stimuleaza productia proprie de insulina, reduce rezistenta periferica la actiunea insulinei sau incetineste absorbtia carbohidratilor.
Unii pacienti nu au nevoie de medicatie, in timp ce la altii un singur medicament este suficient, de asemenea se pot asocia mai multe antidiabetice orale in functie necesarul fiecaruia si de nivelul glicemiei.
Unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 iau tratament antihipertensiv sau de scadere a colesterolului plasmatic, cat si doze mici de aspirina pentru a preveni infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale sau obstructiile vaselor mari periferice.

     Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical nu este indicat in cazul diabetului zaharat de tip 2. Totusi, pacientii supraponderali sunt considerati candidati pentru chirurgia gastrointestinala (inel gastric), care ajuta la scaderea spectaculoasa in greutate. Totusi, exista multe riscuri ale acestei operatii si de aceea multi specialisti nu o recomanda.

     Alte tratamente

Unii pacienti sunt tentati sa incerce produse sau pilule care promit vindecarea, insa aceste remedii pot fi foarte scumpe si daunatoare. Insa, alegerea unor medicamente alternative sau plante nu se va face decat dupa o discutie prealabila cu medicul specialist care va prescrie aceste remedii.