Sa Intelegem Diabetul

Ce este diabetul?

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină sau atunci când organismul nu poate folosi în mod corespunzător insulina pe care o produce.

Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie pentru a lăsa glucoza din alimentele pe care le consumăm să treacă din fluxul sanguin în celulele din organism pentru a produce energie. Toate alimentele cu carbohidrați sunt descompuse în glucoză în sânge. Insulina ajută glucoza să pătrundă în celule.

Neputința de a produce insulină sau de a o folosi eficient duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge (cunoscută sub numele de hiperglicemie). Pe termen lung, nivelurile ridicate de glucoză sunt asociate cu deteriorarea organismului și eșecul diferitelor organe și țesuturi.

Glucidele, insulina si diabetul

Atunci cand mancati, dupa ce au loc numeroase procese de digestie in tubul digestiv, alimentele sunt descompuse pana la nivelul nutrientilor esentiali – glucide, lipide, proteine si aminoacizi. Glucoza este un carbohidrat simplu, componenta a zaharului si mierii, care se absoarbe in intestin si ajunge in sange, de unde este distribuita catre toate tesuturile corpului. Glucoza reprezinta una dintre principalele surse de energie pentru celule, insa nu poate patrunde singura in interiorul acestora. Pentru a ajunge in celule, este necesara insulina.

Insulina este un hormon produs de catre pancreas. Atunci cand nivelul de glucoza din sange creste (dupa masa), insulina se secreta intr-o cantitate echivalenta, astfel incat sa reduca glicemia si sa distribuie glucoza la toate celulele care o necesita. Creierul, de exemplu, este un mare consumator de glucoza. Pe langa utilizarea de catre celule, glucoza mai este depozitata in ficat si muschi, pentru a fi utilizata cand oferta alimentara este insuficenta.

Cand nivelul de glucoza din sange scade mult (si nu mai ajuge suficienta glucoza in celule), un hormon numit glucagon este eliberat de catre pancreas. Acesta creste glicemia si transportul glucozei la celule prin mobilizarea depozitelor de glucoza din ficat si muschi si prin productia de glucoza pornind de la alte substante.

Per total, scopul acestui sistem este mentinerea unei glicemii constante in majoritatea timpului si oferirea de glucoza suficienta celulelor, pentru ca aceasta sa produca energie.

Diabetul zaharat implica prezenta hiperglicemiei (glucoza in exces in sange), care se datoreaza unei disfunctii a insulinei:
• Insulina este produsa in cantitate prea mica fata de indigestia de glucoza
• Insulina nu mai este produsa deloc
• Celulele care necesita glucoza nu mai raspund corespunzator la actiunea insulinei, chiar daca aceasta este prezenta intr-o cantitate normala (rezistenta la insulina)

Hiperglicemia din diabet are numeroase consecinte negative in organism:
• Scade imunitatea (afecteaza celulele imunitare numite fagocite
• Afecteaza vasele mici de sange (inclusiv cele dn ochi)
• Afecteaza nervii (din periferie, cum sunt cei din piele, dar si din organe)
• Afecteaza gingiile, stimuleaza formarea de carii dentare
• Creste riscul de cheaguri de sange (stimuleaza coagularea)
• Creste colesterolul si trigliceridele (interfreaza cu metabolismul lipidic)
• Pe termen scurt, folosirea exclusiva de catre corp a altro surse de energie poate cauza cetoacidoza.

Cât de frecvent este diabetul?

Rapoartele OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și IDF (Federația Internațională de Diabet) arată o creștere semnificativă a numărului total de persoane care trăiesc cu diabet la nivel mondial în ultimul deceniu.

Conform IDF Diabetes Atlas ediția a zecea 2021 cele mai recente cifre, informații și proiecții despre diabet la nivel mondial.

1 din 11 adulți de pe Pământ trăiește cu diabet, o cifră care s-a dublat de la sfârșitul secolului trecut

În 2021,

• Aproximativ 537 de milioane de adulți (20-79 de ani) trăiesc cu diabet.
• Se estimează că numărul total de persoane care trăiesc cu diabet zaharat va crește la 643 milioane până în 2030 și la 783 milioane până în 2045 .
• 3 din 4 adulți cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii
• Aproape 1 din 2 (240 de milioane) adulți care trăiesc cu diabet nu sunt diagnosticați
• Diabetul a cauzat 6,7 milioane de decese
• Diabetul a cauzat cheltuieli pentru sănătate de cel puțin 966 de miliarde de dolari – 9% din cheltuielile totale pentru adulți
• Peste 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) trăiesc cu diabet zaharat de tip 1
• 1 din 6 născuți vii (21 de milioane) sunt afectați de diabet în timpul sarcinii

• 541 de milioane de adulți au un risc crescut de a dezvolta diabet de Tip 2
• Diabetul afectează 1 din 4 persoane cu vârsta peste 65 de ani.
• Aproximativ 90-95% din cazuri la adulți sunt diabet de tip 2.

Tipuri de diabet

Care sunt diferitele tipuri de diabet?

Există trei tipuri principale de diabet – Tip 1, Tip 2 și gestațional .

Diabetul de Tip 1

Se poate dezvolta la orice vârstă, dar apare cel mai frecvent la copii și adolescenți. Când aveți diabet de tip 1, corpul dumneavoastră produce foarte puțină sau deloc insulină, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de injecții zilnice de insulină pentru a menține nivelul de glucoză din sânge sub control.

Diabetul de Tip 2

Este mai frecvent la adulți și reprezintă aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Când aveți diabet de tip 2, corpul dumneavoastră nu folosește bine insulina pe care o produce. Piatra de temelie a tratamentului diabetului de tip 2 este stilul de viață sănătos, inclusiv creșterea activității fizice și dieta sănătoasă. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 vor avea nevoie de medicamente orale și/sau insulină pentru a-și menține nivelul de glucoză din sânge sub control.

Diabetul gestațional

Este un tip de diabet care constă în glicemie crescută în timpul sarcinii și este asociat cu complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. GDM dispare de obicei după sarcină, dar femeile afectate și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Alte tipuri de diabet

Prediabetul

Este starea patologica (“la limita cu normalul”) premergatoarea diabetului zaharat de tip 2. Inseamna ca glicemia este anormal crescuta, dar nu atat de crescuta incat sa poata fi realizat diagnosticul franc de diabet. In acest stadiu, modificarile stitlui de viata, eventual combinate cu medicamente orale pot intarzia sau preveni instalarea diabetului.

Diabetul LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)

LADA - Diabetul Autoimun Latent la Adulti este diabetul autoimun care debutează la vârsta adultă și nu are nevoie de insulină pentru controlul glicemic cel puțin în primele șase luni de la diagnostic. Împărtășește caracteristici genetice, imunologice și metabolice atât cu diabetul zaharat de tip 1, cât și cu diabetul zaharat de tip 2.

Diabetul monogenic - MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young)

Diabetul monogenic este o afecțiune rară care rezultă din mutații (modificări) într-o singură genă. În schimb, cele mai frecvente tipuri de diabet – tip 1 și tip 2 – sunt cauzate de mai multe gene (și în diabetul de tip 2, factori de stil de viață, cum ar fi obezitatea). Cele mai multe cazuri de diabet monogenic sunt moștenite de la un părinte care are și această tulburare. Reprezintă 2-5% din totalul diabetului zaharat.

Diabetul neonatal

Diabetul neonatal este o formă de diabet care este diagnosticată sub vârsta de șase luni, fiind un alt tip de diabet decât cel mai frecvent diabet zaharat de tip 1, deoarece nu este o afecțiune autoimună (în care organismul și-a distrus celulele producătoare de insulină).

Diabetul de Tip 3c

Diabetul de Tip 3c se dezvoltă din cauza leziunilor pancreasului, care se poate întâmpla din câteva motive diferite. Și, deși este diferit de alte tipuri, puteți obține un diagnostic greșit de tip 2, deoarece tipul 3c nu este la fel de cunoscut și termenul 3c nu este întotdeauna folosit. Tipul 3c poate fi numit și diabet legat de afecțiuni ale pancreasului sau diabet zaharat pancreatogen.

Diabetul indus de steroizi

Mulți oameni vor descoperi că nivelul glucozei din sânge revine la un nivel normal atunci când încetează să mai ia steroizi. Dar pentru alții, diabetul indus de steroizi poate continua chiar și după ce a fost întrerupt tratamentul. Acest lucru este mai probabil dacă aveți un risc mai mare de diabet de tip 2.

Dozele mari de steroizi sunt adesea administrate pe cale orală sau ca injecție și sunt mai probabil să vă afecteze nivelul zahărului din sânge.

Steroizii vă pot crește nivelul glucozei din sânge în diferite moduri. Ei pot:
• determina ficatul să elibereze mai multă glucoză
• stopa absorbția glucozei din sânge de către celulele musculare și adipoase
• reduce sensibilitatea organismului la insulină.

Toate aceste lucruri pot însemna că rămâne prea multă glucoză în sânge. Acest lucru poate duce la diabet.

Diabet din fibroză chistică

Diabetul din fibroză chistică este un tip de diabet cel mai frecvent la persoanele cu fibroză chistică.

Deși persoanele cu fibroză chistică pot dezvolta diabet de tip 1 sau tip 2, diabetul din fibroză chistică este o afecțiune diferită. Este cel mai frecvent tip de diabet la persoanele cu fibroză chistică. Are caracteristici atât de tip 1, cât și de tip 2, dar există diferențe în ceea ce privește modul în care se dezvoltă și este tratat.

Sindromul Wolfram

Sindromul Wolfram este o afecțiune genetică rară caracterizată prin diabet zaharat juvenil, diabet insipid, atrofie a nervului optic, pierderea auzului și neurodegenerare.

Deși în prezent nu există tratamente eficiente care să poată întârzia sau inversa progresia sindromului Wolfram, utilizarea unei monitorizări clinice atente și a îngrijirii adecvate poate ajuta la ameliorarea suferinței pacienților și la îmbunătățirea calității vieții acestora. Prognosticul acestui sindrom este în prezent slab, iar mulți pacienți mor prematur cu dizabilități neurologice severe, ridicând urgența dezvoltării de noi tratamente pentru sindromul Wolfram.

Sindromul Alström

Sindromul Alström un sindrom rar, o tulburare genetică rară caracterizată prin distrofie conică, pierderea auzului, obezitate trunchială în copilărie, rezistență la insulină și hiperinsulinemie, diabet de tip 2, hipertrigliceridemie, statură mică la adult, cardiomiopatie și funcție progresivă pulmonară, hepatică și renală.
Simptomele apar pentru prima dată în copilărie și dezvoltarea progresivă a patologiei multi-organe duce la o speranță de viață redusă. Variabilitatea vârstei de debut și severitatea simptomelor clinice, chiar și în cadrul familiilor, se datorează probabil fondului genetic. Nu există un remediu pentru Sindromul Alström, dar există tratamente pentru unele dintre caracteristici: sensibilitatea la lumină puternică poate fi ajutată prin purtarea de ochelari de culoare închisă, care pot încetini și degenerarea retinei. Aparatele auditive pot fi utile în gestionarea pierderii auzului

Distribuția diabetului zaharat la adulți pe grupe de vârstă și sex

Toate grupele de vârstă sunt afectate de diabet, cu un vârf vizibil observat la grupa de vârstă 60-69 de ani. Una din cinci persoane care trăiesc cu diabet are peste 65 de ani .

Se estimează că la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani prevalența este puțin mai mică decât cea observată la bărbați . În 2019, erau cu aproximativ 17,2 milioane mai mulți bărbați care trăiau cu diabet zaharat decât femei.

Pe lângă aceste cifre, există persoane ale căror glicemie a jeun sunt peste pragul normal, dar sub pragul pentru diabet. Acest lucru este cunoscut sub numele de prediabet. În 2019, se estimează că 374 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani au fost diagnosticate cu prediabet . Aproape jumătate dintre cei cu pre-diabet au sub 50 de ani, iar aproape o treime dintre ei sunt în grupa de vârstă 20-39 de ani. Această condiție afectează atât bărbații, cât și femeile.

Cifrele diabetului la copii și adolescenți

La copii și adolescenți, diabetul de tip 1 este în creștere în multe țări , în special în rândul celor sub 15 ani. Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 1 cu vârsta sub 20 de ani este estimat la 1.110.100 în întreaga lume. Creșterea anuală globală este estimată la aproximativ 3%, cu variații geografice semnificative.

Diabetul de tip 2 afectează, de asemenea, din ce în ce mai mult copiii și tinerii, în timp ce anterior a fost observat în principal la vârstnici și la vârsta mijlocie.

Surse
Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Raport național de statistică a diabetului, 2017. Site-ul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. www.cdc.gov/diabetes/pdfs/data/statistics/national-diabetes-statistics-report
DF. Raport global de date despre diabet 2010 - 2045. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/data/en/world/
IDF. Fișă informativă globală din Atlasul Diabetului IDF. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/20191218_144459_2019_global_factsheet.pdf
IDF. Atlasul diabetului zaharat. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/20200302_133351_IDFATLAS9e-final-web.pdf
IDF. Europa din raportul global de date privind diabetul 2010 - 2045. Ediția a 9-a 2019 https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/20191218_144548_eur_factsheet_en.pdf
IDF. Cifre cheie din Atlasul Diabetului IDF. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/en/key-figures/
CARE. Raport global despre diabet. 2016. https://www.who.int/diabetes/global-report/en/
IDF. Danemarca din Raportul global de date privind diabetul 2010 - 2045. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/data/en/country/56/dk.html
IDF. Finlanda din Raportul global de date privind diabetul 2010 - 2045. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/data/en/country/70/fi.html
IDF. Germania din Raportul global de date privind diabetul 2010 - 2045. Ediția a 9-a 2019. https://www.diabetesatlas.org/data/en/country/77/de.html