Glosar de Termeni – Diabet

Glosar de Termeni utilizati in diabet

A

Autoanticorpi

Anticorpi produși de un organism care acționează împotriva propriilor țesuturi ale organismului.

Autoimună

(boală sau afecțiune): o boală sau afecțiune cauzată de autoanticorpi.

Autoimunitate

producerea de anticorpi impotriva unor structuri proprii ale organismului; este mecanismul de producere al diabetului zaharat tip 1

Analogi/agonisti de GLP-1

medicamente injectabile utilizate in tratamentul diabetului zaharat tip 2, similare ca structura sau efect cu GLP-1 secretat in intestine (GLP-1 nativ sau endogen)

Analogi de insulina

preparate de insulina care contin insulina umana a carei structura este usor modificata pentru a obtine un profil de actiune mai fiziologic. Analogii de insulină sunt medicamente produse în laborator pentru a compensa lipsa insulinei endogene la persoanele cu diabet. Cu ajutorul ingineriei genetice, structura originală a insulinei este adaptată în diferite moduri pentru a îndeplini cerințele speciale ale stărilor postprandiale (se cere o acțiune scurtă și abruptă a insulinei) și bazale (se cere o acțiune lungă și stabilă a insulinei).

Analogii de sulfonilurea

Analogii de sulfonilurea au efect de stimulare a productiei de insulina din pancreas.

Automonitorizare

masurarea nivelului glucozei din sange (glicemia) de catre pacient cu glucometrul. Auto-monitorizarea glicemiei descrie măsurătorile glicemiei efectuate în mod autonom și reprezintă o parte esențială a gestionării diabetului.

Ateroscleroza

depozite (placi) de colesterol la nivelul arterelor mari si medii, care ingusteaza lumenul arterelor si pot produce obstructii ale fluxului sangvin; reprezinta substratul bolilor cardiovasculare aterosclerotice – angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic, arteriopatia cronica obstructiva a membrelor inferioare

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral descrie o limitare a fluxului sanguin către creier, care are ca rezultat privarea de oxigen a celulelor creierului afectate și moartea celulară a acestora.

Acidoză

acidoza este un termen care descrie creşterea acidităţii (pH-ului) din sange. Apare în cetoacidoza diabetică, o complicaţie acută a diabetului zaharat. Acidoza desemneaza o crestere a aciditatii sangelui (valorile normale ale pH-ului trebuie sa fie mai mici de 7,5%), ce poate favoriza distrugerea ireversibila a celulelor.

Acidoza lactica

Acidoza lactica se produce atunci cand o acumulare de acid lactic este eliberata in sange, ducand la acidoza metabolica sau aciditate sanguina in exces.

Acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați care se găsesc în principal în uleiurile de pește

Albumina

Albumina este o proteină produsă de ficat şi care circulă în sânge. Poate fi prezentă în urină, caz în care este patologică, în cadrul nefropatiei diabetice.

Amidonul

Amidonul este un zahar complex (polizaharidă) care servește ca sursă principală de carbohidrați pentru oameni și se găsește în alimente precum cartofi sau cereale.

Aminoacizii esențiali

Aminoacizii esențiali sunt aminoacizi care nu pot fi sintetizați endogen și, prin urmare, trebuie să fie furnizați prin dietă.

Angina pectorală

Angina pectorală este o boală a arterelor coronare care se manifestă cu durere sau disconfort în zona pieptului, în general la efort dar care poate apărea şi în repaus. Cedează la repaus sau la nitroglicerină.

Angiografie

Angiografia este o tehnică de examinare a arterelor care presupune inserţia unui cateter în artere şi injectarea de substanţă de contrast, umată de expunerea radiologică.

Angiopatie (macro/microangiopatie)

Angiopatia este un termen general care descrie afectarea vaselor de sânge. Afectarea arterelor mari este denumită macroangiopatie, iar cea a arterelor mici şi capilarelor se numeşte microangiopatie.

Arterele coronare

Arterele coronare furnizează inimii oxigen și substanțe nutritive.

Asistentul medical pentru diabet

Asistentul medical pentru diabet este o persoana specializata in oferirea de asistență medicală pentru a ajuta persoanele cu diabet în gestionarea diabetului lor.

Autogestionarea diabetulu

Autogestionarea diabetului este procesul continuu al persoanelor cu diabet care gestionează boala.

Acarboza

Acarboza este o substanta activa care intra in compozitia medicamentelor antidiabetice ce se administreaza pe cale orala. Aceasta actioneaza ca un inhibitor asupra a-glucosidazei, o enzima implicata in procesul de digestie a carbohidratilor.

Acetilcolina

Acetilcolina este un neurotransmitator, adica o substanta chimica din creier care favorizeaza comunicarea intre celulele nervoase.

AGE – produsi finali de glicozilare

Produsii finali de glicozilare AGE sunt compusi toxici care iau nastere in urma unor reactii chimice din timpul procesului de glicozilare. Acestia sunt, de fapt, niste proteine modificate care se ataseaza de moleculele de glucoza si accelereaza procesul de imbatranire celulara.

Antidiabetice orale

Antidiabeticele administrate pe cale orala sunt medicamente folosite in tratamentul diabetului zaharat.

B

Bolus de insulină

O doză de insulină administrată pentru a acoperi o creștere așteptată a glicemiei (cum ar fi creșterea după o masă sau o gustare) sau pentru a scădea un nivel ridicat al glicemiei până la intervalul țintă. Cuvântul bolus este derivat din latină și poate fi tradus ca „împușcat” sau „prinde” și descrie administrarea unică a insulinei sau a unui alt medicament.

Insulină Bazală

numită uneori insulină de fond, este insulina cu acțiune prelungită care ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge în perioadele de post, de exemplu, în timp ce dormiți.

Biosinteza insulinei

Insulina este sintetizata sub forma unui precursor numit proinsulina. Proinsulina este un polipeptid de 84 de aminoacizi. Prin clivaj, aceasta se transforma in insulina si peptid C. Peptidul C ajunge in fluxul sanguin si este folosit ca indicator in testele de masurare a eliberarii de insulina. Pentru ca insulina are o actiune pe termen scurt, este de preferat testarea peptidului C, care poate face diferenta intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. In cazul pacientilor cu diabet de tip 1 al caror pancreas nu poate produce insulina, nivelul peptidului C va fi redus, in timp ce lapersoanele cu diabet de tip 2, nivelul peptidului C este normal sau ridicat.

Boala cronica de rinichi

Este o afectare ireversibila a structurii sau functiei rinichiului, de diferite cauze, care poate progresa spre necesar de dializa si transplant. Boala cronica de rinichi este o complicatie a diabetului determinata de concentratiile mari de glucoza din sange. In lipsa tratamentului adecvat,hiperglicemia poate afecta capacitatea de filtrare a rinichiului. In stadiile incipiente, nefropatia diabetica se manifesta prin prezenta in urina amici cantitati de proteine (microalbuminuria), iar in stadiile avansate se pierd cantitati mari de proteine (macroalbuminurie).

Boala autoimuna

Boala autoimuna presupune ca sistemul imun al organismului sa-si distruga propriile celule (cum ar fi de exemplu celulele pancreatice). În bolile autoimune, organismul produce anticorpi împotriva propriilor celule care sunt ulterior distruse. Din aceasă categorie fac parte diabetul zaharat tip 1, enteropatia glutenică, tiroidita autoimună, diverse boli ale ţesutului conjunctiv şi muscular sau boli articulare (lupus sistemic, miozite, poliatrita reumatoidă), boli neurologice (scleroza multiplă, miastenia gravis).

Boala cardiovasculară

Boala cardiovasculară este un termen colectiv pentru multe boli care implică inima și vasele de sânge.

C

CGM

CGM - Continous Glucose Monitoring - este un Sistem de Monitorizare Continua a Glucozei

Celule alfa

Celulele alfa sunt celule specializate ale pancreasului, care se gasesc in portiunea numita insulele lui Lagerhans. Aceste celule sunt responsabile deproductia de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, dupa insulina, ce contribuie la reglarea glicemiei.

Celule ßeta (prescurtat celule ß)

celule care se afla in pancreas si secreta insulina. Celula beta este unul dintre cele patru tipuri majore de celule prezente în insulele Langerhans, care sunt insule de celule distribuite în pancreasul endocrin.

Celule delta

Celulele delta sunt celule pancreatice care produc stomatostatina.

Celule epsilon

Celulele epsilon sunt celule pancreatice care secreta hormonul grelina.

Celule PP

Celulele PP sunt celule din pancreas care sunt responsabile de producerea polipetidului pancreatic.

Carbohidrati

Carbohidratii reprezinta o clasa aparte de biomolecule de zahar cu rol important in functionarea metabolismului. Acestia sunt surse esentiale de energiesi detin, de asemenea, roluri importante in functiile biologice. Carbohidratii se impart in doua categorii: carbohidrati simpli (formati din lanturiscurte de molecule de zahar) si carbohidrati complecsi (formati din lanturi lungi de molecule de zahar). Carbohidratii simpli sunt rapid absorbiti influxul sanguin si duc la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. In schimb, carbohidratii complecsi necesita mai mult timp pentru a fiabsorbiti de sistemul digesiv, astfel ca se produce o crestere mult mai lenta a zaharului din sange si o secretie mai redusa de insulina. Carbohidratiisunt principala sursa de energie pe care o putem procura din alimentatie, iar recomandarile includ consumul a 50-55% din totalul caloric pe o zi.

Chirurgie bariatrica

un grup de proceduri chirurgicale prin care se micsoreaza volumul stomacului (cu sau fara asocierea unor derivatii de intestine care produc malabsorbtie), utilizata in tratamentul formelor severe de obezitate

Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand organismul nu este capabil sa produca insulina, hormonul care joaca un rol-cheie in utilizarea glucozei dinsange. Fara suficienta insulina, corpul nu este capabil sa utilizeze glucoza si incepe sa descompuna grasimile, ca o sursa alternativa de energie. Acestproces produce o acumulare de acizi toxici in sange numiti corpi cetonici, care datorita circulatiei sangvine ajung in tot corpul si declanseazacetoacidoza diabetica. Simptomele cetoacidozei diabetice includ: sete excesiva, urinare frecventa, greata, varsaturi, durere abdominala, slabiciune,oboseala, dificultari de respiratie, miros fructat al aerului expirat si confuzie.

Cetogeneza

Cetogeneza reprezinta o modalitate alternativa de furnizare a energiei in absenta glucozei si a rezervelor de glicogen. Ea se declanseaza atunci candnivelele de glucoza sunt scazute (in perioadele de post sau in regimul alimentar cu nivel scazut de carbohidrati) sau cand glucoza nu poate fi utilizata(cum este in cazul diabetului zaharat). Cetogeneza are ca finalitate producerea corpilor cetonici.

Colecistochinina

Colecistochina este un hormon peptidic al sistemului gastrointestinal. Acesta stimuleaza digestia grasimilor si a proteinelor si favorizeaza eliberareabilei prin secretia enzimelor digestive. De asemenea, colecistochinina confera senzatia de satietate.

Colesterol

Colesterolul este o grasime prezenta in organismul tuturor organismelor umane, care ajuta la formarea membranelor celulare. Exista doua surse carecontribuie la cresterea colesterolului: prima este reprezentata de ficat, care produce circa 80% din cantitatea totala de colesterol din corp, iar ceade-a doua este reprezentata de consumul de alimente de origine animala, cum ar fi carnea, ouale si lactatele. Colesterolul ajunge in fluxul sanguin cuajutorul lipoproteinelor, care sunt de 4 tipuri:

Colesterol „bun”

HDL colesterol, o fractiune a colesterolului care este protectoare impotriva aterosclerozei.; se determina din sange prin analize de laborator (valori ideale> 60 mg/dl)

Colesterol „rau”

LDL colesterol, fractiune a colesterolului din sange care se depune pe vase si produce ateroscleroza; se determina din sange prin analize de laborator sau se poate calcula printr-o formula in care intra colesterolul total, HDL-colesterolul si trigliceridele (valorile se interpreteaza individualizat, in functie de nivelul riscului cardiovascular)

Cataracta

Cataracta este o afecțiune a ochilor în care cristalinul se întunecă, ceea ce poate duce la vedere încețoșată și orbire

Ciroza hepatică

Ciroza hepatică este o boală hepatică progresivă în care țesutul sănătos este înlocuit cu țesut cicatricial care, în consecință, provoacă afectarea funcțională a ficatului.

Canula

Canula este un tub flexibil sau din oțel inoxidabil prin care insulina este livrată în piele atunci când se utilizează un sistem de pompare a insulinei.

Cataracta

Cataracta este o afecțiune a ochilor în care cristalinul se întunecă, ceea ce poate duce la vedere încețoșată și orbire

Cataracta

Cataracta este o afecțiune a ochilor în care cristalinul se întunecă, ceea ce poate duce la vedere încețoșată și orbire

Coma

Coma este o stare prelungită de inconștiență.

Coma diabetică

Coma diabetică este o situație de urgență care pune viața în pericol, dar este reversibilă și provoacă inconștiență susținută.

Complicațiile diabetului

Complicațiile diabetului reprezintă problemele de sănătate cauzate de diabet.

Comprimatele de dextroză

Comprimatele de dextroză denumite și glucoză sunt comprimate care conțin o cantitate mare de glucoză pentru tratarea hipoglicemiei. Zahăr simplu găsit în sânge și care servește ca principală sursă de energie a organismului.

Compușii de sulfoniluree

Compușii de sulfoniluree sunt medicamente antidiabetice orale care sporesc eliberarea de insulină endogene din pancreas.

Compușii vasoconstrictori

Compușii vasoconstrictori sunt medicamente care provoacă constricția vaselor de sânge și, prin urmare, pot crește tensiunea arterială.

Compușii vasoconstrictori

Compușii vasoconstrictori sunt medicamente care provoacă constricția vaselor de sânge și, prin urmare, pot crește tensiunea arterială.

Calculator de bolus

Calculatorul de bolus sugerează cantitatea corectă de insulină care trebuie administrată sub formă de bolus.

Corpul cetonic

Corpul cetonic este un termen umbrelă pentru mai multe molecule derivate din metabolismul grăsimilor. Prezența corpilor cetonici în urina unei persoane cu diabet sugerează un diabet slab controlat

Cortizolul

Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale ca răspuns la anxietate sau stres.

D

Diabetolog

Un medic diabetolog este un medic specializat în medicină internă care are studii medii în diabet.

Dietetician

Dieteticienii fac parte din echipa de îngrijire a diabetului, care se concentrează pe nutriție și pe efectele obiceiurilor alimentare. Dieteticienii îndrumă persoanele cu diabet cu privire la cât și ce nutrienți sunt esențiali pentru ei.

Diabet zaharat

un grup de boli metabolice caracterizate prin hiperglicemie persistenta

Diabet zaharat tip 1

forma de diabet care apare mai frecvent la copii si tineri, caracterizata prin absenta completa a secretiei endogene de insulina si in care tratamentul cu insulina este necesar pentru

Diabet zaharat tip 2

forma de diabet care apare mai frecvent la adulti, caracterizata prin reducerea secretiei de endogene de insulina si/sau de insulinorezistenta; tratamentul cu insulina este necesar pentru mentinerea controlului glicemic, atunci cand alte terapii nu mai sunt eficiente sau sunt contraindicate sau nu sunt tolerate

Diabet gestational

forma de diabet care apare in timpul sarcinii; pentru a-l identifica, se efectueaza un test de toleranta la glucoza in saptamanile 24-28

Diabetul Autoimun Latent al Adulților (LADA)

Diabetul autoimun latent al adulților (LADA) este o formă specială de diabet de tip 1 diagnosticată la vârste înaintate. LADA este adesea diagnosticat greșit ca diabet de tip 2

Diabetul cu debut la maturitate (MODY)

Diabetul cu debut la maturitate al tinerilor (MODY) este o formă rară, ereditară de diabet zaharat cu debut juvenil.

Dislipidemii

valori anormale ale lipidelor din sange

Dispozitivul de înțepare

Dispozitivul de înțepare este dispozitivul folosit pentru a înțepa corpul și a elibera o picătură de sânge folosită, de exemplu, pentru a măsura glicemia.

Deficienta de insulina

Deficienta absoluta de insulina reprezinta distructia celulelor beta pancreatice (celule care secreta insulina) si se corecteaza prin tratament substitutiv cu insulina. Deficienta relativa de insulina are loc atunci cand corpul produce cantitati normale de insulina dar aceasta nu este folosita eficient din cauza sindromului de rezistenta la insulina.

Disfunctie erectila

Disfunctia erectila consta in incapacitatea unui barbat de a avea sau de a mentine o erectie.

Duoden

Duodenul reprezinta prima portiune a intestinului subtire cu care se continua stomacul.

E

Endocrinolog

Un endocrinolog este un medic specializat în medicină internă care are studii medii în endocrinologie

Ecocardiografie

Ecocardiografia este tehnica de examinare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor.

Efecte paracrine

Efectele paracrine – spre deosebire de efectele hormonale, cand celulele transmit semnale altora din tesuturi indepartate – se manifesta lanivelul unui tesut individual. Totusi, substantele secretate pot fi si de natura hormonala, precum insulina si glucagonul.

Endogen

Termenul endogen descrie ceva produs în organism.

F

FGM

Flash Glucose Monitorinig - Sistem de Monitorizare Intermitenta a Glucozei - furnizează o citire a glucozei atunci când utilizatorul scanează senzorul utilizând un dispozitiv de scanare portabil sau un telefon inteligent compatibil cu Near Field Communication (NFC). Nivelul actual de glucoză împreună cu datele istorice despre glucoză din ultimele 8 ore sunt afișate pe scaner/smartphone. Spre deosebire de CGM, un FGM nu poate oferi monitorizare in mod continu si nici alarme.

Factorul de sensibilitate la insulină

Factorul de sensibilitate la insulină (ISF) descrie cât de eficient funcționează insulina în corpul uman pentru a scădea nivelul glucozei din sânge. Cu alte cuvinte, ISF descrie de câtă insulină are nevoie organismul pentru a reduce glicemia cu o anumită cantitate.

Fenomenul "dawn"

Fenomenul "dawn" este o creștere neașteptată a concentrației de glucoză din sânge dimineața din cauza fluctuațiilor care apar în mod natural în secreția hormonală.

Fenomenul "dusk"

Fenomenul "dusk" este o creștere neașteptată a concentrației de glucoză din sânge seara, din cauza fluctuațiilor naturale ale secreției hormonale.

Fibrilaţie atrială

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac caracterizată prin bătăi rapide şi complet neregulate.

Fibrilația ventriculară

Fibrilația ventriculară este o aritmie cardiacă severă caracterizată prin contracția necoordonată a fibrelor miocardice ventriculare.

Fundul ochiului

Examenul fundului de ochi este indicat pentru depistarea maladiilor ochiului, cat si pentru monitorizarea altor boli, cum ar fi hipertensiunea,ateroscleroza sau diabetul

Fibre

O substanță găsită în alimente care provine din plante. Fibrele pot ajuta la procesul digestiv și se crede că scad colesterolul și ajută la controlul glicemiei. Gramele de fibre nu sunt absorbite și pot fi scăzute din cantitatea totală de carbohidrați pentru alimente sau mese cu mai mult de 5 grame de fibre.

G

Glucoză

(glucoză din sânge): din cuvântul grecesc „dulce” este un tip de zahăr care este transformat din alimentele pe care le consumăm în energie în organism. În fluxul sanguin, este cunoscut sub numele de glucoză din sânge sau zahăr din sânge.

Glucometru

dispozitib medical portabil, care utilizeaza bandelete (teste de glicemie) si cu care se poate masura glicemia capilara (de obicei din deget)

Glicemia

Valorile glicemiei descriu concentrația de glucoză din sânge

Glicemia a jeun

Glicemia a jeun reprezintă concentrația de glucoză din sânge după post de cel puțin opt ore.

Glicemia postprandială

Glicemia postprandială este nivelul de glucoză din sânge măsurat în decurs de 2 ore după masă.

Glicemia preprandială

Glicemia preprandială este nivelul de glucoză din sânge măsurat înainte de a mânca.

Glicemie bazala modificata

situatie: valorile glicemiei bazale (a jeun) sunt peste limitele normale, dar sub limita de diagnostic pentru diabet zaharat; este un factor de risc pentru aparitia diabetului tip 2 si a bolilor cardiovasculare

Glaucomul

Glaucomul este o afecțiune oculară care duce la deteriorarea nervului optic și este cel mai adesea cauzată de creșterea presiunii intraoculare oculare.

Glicogen

Pentru utilizare pe termen scurt și pe termen mediu, glucoza este stocată în organism sub formă de glicogen, care, dacă este necesar, poate fi transformat înapoi în glucoză.

Glicogenoliza

Glicogenoliza este procesul care are loc intre mesele principale si are drept scop mobilizarea glucozei din glicogen in scop energetic.

Glitazonele

Glitazonele sunt un tip de medicamente antidiabetice administrate în diabetul de tip 2 care îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Glicogeneza

Glicogeneza reprezinta procesul de sinteza si depunere in ficat a glicogenului.

Gluconeogeneza

Gluconeogeneza este procesul de formare a glucozei din alte surse in afara de carbohidrati, cum ar fi din acidul lactic, glicerol sau aminoaciziglucogenetici.

Glucagonul

Glucagonul, produs de celulele alfa din pancreas, este un hormon care crește glicemia și este utilizat ca medicament de urgență în caz de hipoglicemie.

Grăsimile nesaturate

Grăsimile nesaturate este un termen colectiv pentru acizii grași care conțin cel puțin o legătură dublă de atomi de carbon. Grăsimile nesaturate nu au tendința de a crește nivelul de LDL.

Glucide, carbohidrati, hidrati de carbon (prescurtat HC)

zaharurile continute in alimente

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate sunt un tip de acizi grași care nu au legături duble între atomii de carbon și, prin urmare, sunt mai stabili. În organism, acești acizi grași cresc nivelul LDL (colesterolul „rău”).

Grelina

Grelina este un hormon care stimuleaza senzatia de foame. Sceretia de grelina creste inainte de mese si scade dupa masa. Grelina este produsa de anumitecelule din stomac si pancreas.

H

Hemoglobina

Hemoglobina este pigmentul roșu al sângelui care transportă oxigenul în sânge.

Hemoglobina glicata HbA1c

analiza de laborator care arata media glicemiilor din ultimele trei luni

Hiperglicemia

Hiperglicemia este o stare de concentrație anormal de mare de glucoză.

Hipoglicemia

Hipoglicemia este o stare de concentrație anormal de scăzută a glucozei

Hiperglicemia postprandială

Hiperglicemia postprandială (HPP) este o creștere excesivă a glicemiei după mese și este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare.

Hipertensiunea

Hipertensiunea este o tensiune arterială anormal crescută.

Homeopatia

Homeopatia este o practică de medicină alternativă bazată pe conceptul „Legea asemănărilor”, care se traduce prin „ca vindecări ca”. Conform acestui concept, afecțiunile medicale sunt tratate cu substanțe foarte diluate care ar provoca aceleași simptome pe care le-ar provoca condițiile la un om neafectat

Hormon

O substanță chimică produsă în organism care controlează și reglează activitatea anumitor celule sau organe.

HDL

HDL sau colesterolul “bun” reprezinta un grup de lipoproteine care impiedica cresterea nivelulului trigliceridelor si acolesterolului “rau” in sange.

Hemiplegie

Hemiplegia este o dizabilitate aparuta in urma unui accident vascular cerebral, care consta in paralizia unei jumatati a corpului.

Hipercoagulitate

Hipercoagulitatea este un factor de risc in aparitia trombozei venoase (cheaguri de sange).

Hormoni de contrareglare

Hormonii de contrareglare au efecte opuse insulinei, respectiv de a creste glicemia. Un astfel de hormon este glucagonul, folosit in crizele dehipoglicemie cu pierderea starii de constienta.

Hiperinsulinemie

Hiperinsulinemia este un nivel neobisnuit de mare de insulina in sange si apare in special la persoanele cu diabet care sufera de rezistenta lainsulina.

Hiperleptinemie

Hiperleptinemia consta intr-un nivel crescut al leptinelor in sange, care duce la o crestere a senzatiei de foame. Este frecvent observata la pacientiicu rezistenta la insulina indusa de obezitate.

Hipotensiune ortostatica

Hipotensiunea ortostatica consta in scaderea tensiunii arteriale in momentul cand pacientul se ridica in picioare.

Hormoni gastrointestinali

Hormonii gastrointestinali sunt produsi in tractul gastrointestinal si au rol important in reglarea digestiei.

I

Insulina

Insulina este un hormon produs și secretat de celulele beta ale pancreasului ca răspuns la creșterea concentrației de glucoză din sânge. Insulina facilitează absorbția glucozei în celulele țintă.

Insulina cu acțiune intermediară

Insulina cu acțiune intermediară este un tip de insulină care începe să scadă glicemia în 2 până la 4 ore după injectare, are cel mai puternic efect la 4 până la 12 ore după injectare și are un efect asupra glicemiei timp de aproximativ 12 până la 18 ore.

Insulina cu acțiune prelungită

Insulina cu acțiune prelungită este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 4 până la 6 ore după injectare și are cel mai puternic efect la 10 până la 18 ore după injectare

Insulina cu acțiune rapidă

Insulina cu acțiune rapidă este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 10 până la 20 de minute după injectare și are cel mai puternic efect la 30 de minute până la 3 ore după injectare, în funcție de tipul utilizat.

Insulina cu acțiune scurtă

Insulina cu acțiune scurtă este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 30-60 de minute după injectare și are cel mai puternic efect la 2 până la 5 ore după injectare.

Insulina umană

Insulina umană este un medicament produs în laborator ca o copie exactă a insulinei, care este produsă endogen în pancreasul uman.

Incretinele

Incretinele sunt hormoni precum proteina 1 asemănătoare glucagonului (GLP1) și polipeptida insulinică tropicală dependentă de glucoză (GIP), care sunt secretate de intestin ca răspuns la ingestia de carbohidrați pentru a îmbunătăți metabolismul corect al glucozei.

Indicele de masă corporală (IMC)

Indicele de masă corporală (IMC) este un reper folosit frecvent pentru a evalua greutatea corporală și a determina gradul potențial de obezitate.

Intervalul țintă

Intervalul țintă este intervalul de glucoză din sânge definit după caz.

Indicele glicemic

Indicele glicemic este o măsură a ratei cu care carbohidrații pot fi descompuse în organism și oferă o idee despre cât de repede și cât de mare va crește glucoza. Cu cât indicele glicemic este mai mic, cu atât efectul postprandial al acestui tip de sursă de carbohidrați este mai mic.

Inhibitorii DPP-4

Inhibitorii dipeptidil peptidazei-4 (DPP-4) sunt medicamente antidiabetice orale care măresc durata de viață a hormonilor incretin GLP-1 și GIP.

Insulinorezistenta

fenomen de diminuare a sensibilitatii celulelor organismului (hepatice, musculare, adipoase, nervoase, etc ) la actiunea insulinei in concentratii normale; reprezinta unul din mecanismele principale in aparitia diabetului zaharat tip 2

Insulele lui Langerhans

Insulele lui Langerhans, numite și celule insulare, sunt grupuri de celule din pancreas care cuprind multe tipuri diferite de celule responsabile de producerea hormonilor endocrini pancreatici, cum ar fi insulina și glucagonul.

Insuficiența renală

Insuficiența renală este o afecțiune severă caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a filtra deșeurile din sânge și de a menține echilibrul electrolitic.

Inhibitori de DPP IV (gliptine)

medicamente antihiperglicemiante care cresc secretia de insulina prin mecanisme legate de GLP-1

Inhibitorii de SGLT2 (gliflozine)

medicamente antihiperglicemiante care actioneaza prin blocarea reabsorbtiei glucozei la nivelul rinichilor

Insuficienta renala

Insuficienta renala este o afectiune cauzata de incapacitatea rinichilor de a-si mai indeplini functia, respectiv de a filtra toxinele din organism, de afacilita eliminarea acestora prin urina si de a mentine nivelul optim de sare, apa si minerale din sange

Insuficienta renala

Insuficienta renala este o afectiune cauzata de incapacitatea rinichilor de a-si mai indeplini functia, respectiv de a filtra toxinele din organism, de afacilita eliminarea acestora prin urina si de a mentine nivelul optim de sare, apa si minerale din sange

J

JDRF

Fundația de Cercetare a Diabetului Juvenil.

L

Lipide

"Lipide" reprezintă un termen colectiv pentru molecule, inclusiv grăsimi, ceară, steroli, care sunt toate caracterizate prin faptul că nu sunt solubile în apă.

Lipoproteinele cu densitate joasă

Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul „rău” reprezintă un grup de lipoproteine care transportă colesterolul din ficat în sistemul circulator, unde, în concentrații mari, formează depozite.

Lipoproteinele de înaltă densitate

Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun” reprezintă un grup de lipoproteine care transportă colesterolul de la celulele corpului la ficat, unde este degradat.

Lipoliza

Lipoliza reprezinta o metoda de diminuare a straturilor de grasime aflate sub piele.

Lipohipertrofia

Lipohipertrofia reprezintă o formă de lipodistrofie, caracterizată prin acumularea anormală de grăsime și țesut fibros (cicatriceal) în țesutul gras subcutanat, la pacienții care urmează terapii bazate pe multiple injecții subcutanate zilnice, așa cum este și cazul celor cu diabet de tip 1 sau diabet tip 2 cu schema de insulină bazal-bolus. Circa 50% dintre pacienții diabetici cu injecții multiple de insulină dezvoltă lipohipertrofii.[1] Lipohipertrofiile pot cauza întârzierea importantă a absorbției insulinei, rezultând în variații glicemice mari (în special în cazul insulinei rapide), care nu se pot controla cu ajustarea dozei de insulină și sunt imprevizibile.

M

mg/dL

miligrame la decilitru, unitate de masura pentru glicemie si alte substante din sange

mmol/l

milimoli la litru, unitate de masura pentru glicemie si alte substante din sange. 1 mmol/L este egal cu aproximativ 18 mg/dL.

Monitorizarea continuă a glucozei

Monitorizarea Continuă a Glucozei (CGM) măsoară concentrația de glucoză în lichidul interstițial al țesutului pe o perioadă lungă de timp. Monitorizarea Continuă a Glucozei se realizeaza cu dispozitive medicale precum Dexcom CGM

Monitorizarea glicemiei

Monitorizarea glicemiei descrie măsurarea efectivă a valorilor glicemiei în sângele capilar al vârfului degetului, folosind un glucometru.

Mimeticele incretinelor

Mimeticele incretinelor sunt agenți antidiabetici care imită acțiunea incretinelor endogene pentru a îmbunătăți metabolismul corect al glucozei.

Miglitol

Miglitol este un tip de medicament antidiabetic oral care reduce absorbția glucozei în intestin.

Microangiopatia

Microangiopatia este o boală a capilarelor.

Microalbuminuria/Macroalbuminuria

Micro- și Macroalbuminuria sunt afecțiuni caracterizate prin niveluri excesive de albumină urinară, care este un parametru clinic al funcției renale. În timp ce micro reprezintă o creștere ușoară a excreției de albumină, macro definește excesul de albumină mai sever în urină.

Metformina

Metformina este, în cele mai multe cazuri, medicamentul antidiabetic oral de primă linie pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Metabolismul

Metabolismul descrie procesele biochimice care au loc în corpul uman pentru a produce energie.

Medicamentele de insulină premixate

Medicamentele de insulină premixate sunt o combinație de compuși de insulină cu acțiune scurtă și intermediară sau lungă care pot fi administrate împreună într-o singură injecție.

Medicamentele de insulină NPH

Medicamentele de insulină NPH, care sunt obținute prin conjugarea protaminei neutre Hagedorn (NPH) la compuși ai insulinei umane, încetinesc absorbția insulinei și, prin urmare, au un timp de acțiune prelungit.

Medicamentele antidiabetice orale

Medicamentele antidiabetice orale (OAD) sunt compuși administrați pe cale orală în tratamentul diabetului de tip 2 pentru a normaliza nivelul glicemiei.

Medic generalist

Un medic generalist este un medic care oferă îngrijire primară pentru o gamă largă de tulburări. Cel mai adesea, medicii de familie sunt primul punct de contact pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Macula

Macula este zona de pe retină care asigură o vedere centrală detaliată.

Macroangiopatia

Macroangiopatia este o boală a vaselor de sânge mari și mijlocii.

Microangiopatie

Microangiopatia reprezinta o boala a vaselor de sange mici.

Malabsorbtie

absorbtia deficitara din intestin a nutrientilor

N

Neuropatie diabetica

Neuropatia diabetica reprezinta o complicatie a diabetului si consta in lezarea terminatiilor nervoase. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica:neuropatie periferica (cauzeaza dureri sau lipsa sensibilitatii la nivelului mainilor si picioarelor) si neuropatie autonoma (afecteazasistemul digestic, renal si reproducator). Lipsa tratamentului pentru neuropatie diabetica poate duce la lipsa reactiei la hipoglicemie, aspect carepune in pericol viata bolnavului.

Nefropatie diabetica

o complicatie cronica a diabetului zaharat la nivelul rinichilor

Neuropatie autonoma

Neuropatia autonoma este o afectiune a sistemului nervos autonom.

Noradrenalina

Noradrenalina este un neurotransmitator al sistemului nervos simpatic.

Numărarea carbohidraților

Numărarea carbohidraților se referă la urmărirea cantității de carbohidrați dintr-o masă, deoarece carbohidrații sunt principalul determinant al concentrațiilor de glucoză din sânge

Nutrienti

substante care produc energie si/sau au roluri biologice in cresterea, functionarea, mentinerea si repararea structurilor organismului; macronutrientii sunt glucidele, proteinele si lipidele; micronutrientii sunt vitaminele si mineralele
Eticheta nutrițională - Folosită pentru a determina conținutul nutrițional al alimentelor, precum și conținutul de calorii, carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine și minerale.
Conținut nutrițional - Defalcarea nutrienților găsiți într-un anumit aliment.

O

Obezitate

Conform definiției standard, supraponderalitatea indică un indice de masă corporală peste 25 și obezitatea un indice de masă corporală peste 30.

Obezitate abdominala

forma de obezitate caracterizata prin depunerea grasimii predominant in zona abdominala (in jurul taliei); se identifica prin masurarea circumferintei abdominale (valori>80 cm la femei si >94 cm la barbati)

Optimizarea stilului de viata

un complex de interventii care vizeaza alimentatia sanatoasa, incurajarea activitatii fizice si combaterea sedentarismului, incurajarea statusului de nefumator sau abandonarea fumatului, consumul moderat de alcool, cresterea calitatii somnului, coabitarea cu stresul, cresterea aderentei la controale medicale si la tratamentele medicamentoase (cand este cazul)

P

Prediabetul

stare patologica ce este caracterizata de tulburari ale metabolismului glucidic, cu valori ale hemoglobinei glicate Ac, glicemiei bazale si/sau glicemiei la 2 ore post TTGO intre limitele normale si cele de diagnostic ale diabetului; este un factor de risc pentru aparitia diabetului tip 2 si a bolilor cardiovasculare. Prin optimizarea stilului de viata, prediabetul poate regresa sau se poate preveni progresia spre diabet tip 2.

Preventie/profilaxie

aplicarea de interventi farmacologice si/sau nefarmacologice prin care se poate evita aparitia unei boli (preventie primara) sau a complicatiilor unei boli (preventie secundara)

Probele de sânge

Probele de ser de sânge sunt preparate prin obținerea unei probe de sânge, permițând formarea cheagului de sânge și îndepărtarea cheagului care conține toate celulele sanguine.

Probele de sânge

Probele de ser de sânge sunt preparate prin obținerea unei probe de sânge, permițând formarea cheagului de sânge și îndepărtarea cheagului care conține toate celulele sanguine.

Pancreasul

Pancreasul este un organ glandular situat în cavitatea abdominală stângă și îndeplinește două funcții: funcția exocrină (excretă sucul pancreatic, care joacă un rol major în digestie) și funcția endocrină (secretă hormoni precum insulina și glucagonul care reglează metabolismul glucozei).

Peptida C

Peptida de legătură (peptida C) este un produs secundar al producției de insulină în pancreas. Nivelul peptidei C este testat clinic ca un surogat pentru capacitatea organismului de a produce insulina.

Polidipsia

Polidipsia este o afecțiune caracterizată prin sete excesivă.

Piciorul diabetic

Piciorul diabetic este o complicație a diabetului care se manifestă prin vindecarea redusă a rănilor la extremitățile inferioare, provocând răni cronice.

Plasma sanguină

Plasma sanguină se prepară prin obținerea unei probe de sânge, adăugarea de anticoagulante (care împiedică coagularea sângelui) și îndepărtarea celulelor sanguine.

Polidipsia

Polidipsia este o afecțiune caracterizată prin sete excesivă.

Poliuria

Poliuria este o afecțiune caracterizată prin excreția unor volume excesive de urină (cel puțin 2,5 litri în 24 de ore).

Punct orb

Punctul orb sau pata oarba reprezinta o parte a retinei in care nu exista fotoreceptori, deci nu se poate percepe luminain acea zona. Acest punct orb exista la ambii ochi si reprezinta locul de intersectie al nervului optic.

Podolog

Podologul se ocupă de sănătatea piciorului, de vindecarea şi tratarea unghiilor încarnate, îngrijirea piciorului diabetic, tratarea onicomicozei sau micoza unghiei, calusurilor, călcâielor crăpate precum şi de alte afecţiuni ale piciorului.

Podiatrie

Podiatria este acea profesie a stiintelor medicale dedicata cercetarii, prevenirii, diagnosticarii si tratamentului deformarilor, patologiei si leziunilor piciorului si structurilor aferente - in relatie cu intregul corp, precum si cu manifestarile bolilor sistemice - cu ajutorul tuturor sistemelor si tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunostinte stiintifice si profesionale specializate. Podiatria cuprinde metode elaborate de ingrijire medicala pentru probleme comune pana la complexe ale pielii, muschilor, ligamentelor, nervilor si oaselor membrelor inferioare.

Pediatrie

Pediatrie este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pediatrice (nou-nascut pana la 18 ani).

R

Rezistența la insulină

Rezistența la insulină este o stare în care se pierde eficiența insulinei pentru a transmite un mesaj către celulele țintă. Aceasta înseamnă că insulina este prezentă, dar nu duce la rezultatul anticipat al absorbției de glucoză în celule.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care poate duce la tulburări vizuale și, în cazuri severe, la pierderea vederii.

Retina

Retina este stratul nervos din spatele globului ocular sensibil la lumină și care adună stimulii luminii și îi transmite ca impulsuri vizuale către creier prin intermediul nervului optic.

Risc cardiovascular

riscul de a dezvolta boli cardiovasculare intr-o anumita perioada de timp, ca urmare a actiunii concomitente a unor factori de risc (hipertensiune, diabet, colesterol crescut, fumat, etc)

S

Stresul oxidativ

Stresul oxidativ este definit ca un dezechilibru între producția de specii reactive de oxigen (radicali liberi) și apărarea antioxidantă.

Sindromul metabolic

Sindromul metabolic descrie prezența a patru parametri (grăsimea abdominală, hipertensiune arterială, modificări ale metabolismului grăsimilor și rezistența la insulină), care împreună sunt recunoscuți ca determinant major al riscului cardiovascular.

Sindromul metabolic reprezinta asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de afectiuni cardiovasculare. Principalul criteriu de diagnosticpentru sindromul metabolic este circumferinta abdominala crescuta (94 cm la barbati si 80 cm la femei). Daca exista tesut gras in exces in zonaabdominala (obezitate centrala), riscul de boli cardiovasculare este crescut. Grasimea abdominala in exces are o influenta majora asupra sistemuluiendocrin si, implicit, asupra dezvoltarii bolilor cardiovasculare. De asemenea, poate avea un rol important in aparitia sindromului de rezistenta lainsulina. Alte criterii pentru diagnosticul de sindrom metabolic sunt glicemia a jeun crescuta (peste 100 mg/dl), hipertensiunea (peste 130/85 mmHG),nivelurile crescute ale trigliceridelor (peste 150 mg/dl) si colesterolului LDL si cele reduse de colesterol HDL (sub 40 mg/dl la barbati si sub 50mgl/dl la femei). Aceste grasimi se depun pe vasele de sange si favorizeaza instalarea aterosclerozei. Aceste valori se aplica pentru rasa caucaziana;pentru alte etnii pot fi valabile alte valori.

Sistem nervos autonom

Sistemul nervos autonom este partea sistemului nervos care controlează funcţia tuturor organelor şi sistemelor interne (cardiovascular, digestiv, genito-urinar, etc). Poate fi afectat în diabzul zaharat cu apariţia neuropatiei autonome sau vegetative.

Schema de insulină

Schema de insulină descrie planul terapeutic pe care îl urmează persoanele cu diabet zaharat pe insulină pentru a menține controlul glicemic

Sange capilar

Sangele capilar este un amestec de sange bogat in oxigen (sange arterial) si sarac in oxigen (sange venos). Concentratia glucozei este mai crescuta decatin sangele venos, Sangele capilar se recolteaza din varful degetelor sau din lobul urechii.

Sângele integral

Sângele integral este termenul folosit în medicina transfuziei pentru o probă de sânge uman. Sangele integral contine celule albe si rosii, plachete, proteine si alte substante precum glucoza. Sangele integral este indicat a fi administrat pentrua restaura volumul intravascular dar si volumul hematiilor in pierderile prin hemoragie interna sau externa.

Sângele venos

Sângele venos curge de la periferie către inimă și are un conținut scăzut de oxigen.

Scaderea tolerantei la glucoza

situatie patologica in care dupa administrarea de glucoza valorile glicemiei sunt peste limitele normale, dar sub limita de diagnostic pentru diabet zaharat; este un factor de risc pentru aparitia diabetului tip 2 si a bolilor cardiovasculare

Secretie endogena de insulina

secretia de insulina din pancreas

Steatoza hepatica

incarcarea ficatului cu grasime

Steatohepatita

incarcarea ficatului cu grasime insotita de inflamatia celulelor hepatice

Ser/Plasma (deproteinizat)

Serul si plasma deproteinizata nu contin proteine.

Soc diabetic

Socul diabetic reprezinta o urgenta medicala aparuta in urma unui nivel scazut al glicemiei.

Somatostatina

Somatostatina este un hormon secretat in hipotalamus si sistemul digestiv si are rolul de a inhiba secretia a numerosi hormoni.

Substante vasoconstrictoare

Substantele vasoconstrictoare cauzeaza contractia vaselor de sange, prin urmare pot creste presiunea sangelui.

Sulfonilurea

Sulfonilurea este o substanta folosita in compozitia medicamentelor orale antidiabetice si are rolul de a stimula productia de insulina dinpancreas.

T

Test oral de toleranță la glucoză

Un test oral de toleranță la glucoză (OGTT) este un test de diagnosticare pentru diabet care determină capacitatea organismului de a metaboliza glucoza. Testul de toleranta la glucoza pe cale orala sau testul glicemiei provocate este o metoda simpla prin care poate fi depistat stadiul de evolutie al diabetului. Pacientului i se face un test de sange pe nemancate (la 8-14 ore de la ultima masa) pentru determinarea glicemiei, apoi consuma o bautura speciala cu glucoza iar doua ore mai tarziu i se face al doilea test de sange, pentru a se vedea reactia organismului la glucoza administrata. Testul este contraindicat in perioadele de boala, cand sistemul imunitar este slabit.

Titrarea (dozei de insulina)

cresterea treptata a dozei de insulina, pentru a obtine valorile glicemice dorite

Terapie bazala de suplimentare a medicatiei

Terapia bazala de suplimentare a medicatiei reprezinta o optiune terapeutica in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 care nu reusesc sa tina sub controlglicemia doar cu ajutorul medicamentelor administrate pe cale orala. Aceasta consta in administrarea zilnica a unei injectii cu insulina cu durata deactiune indelungata.

Terapie conventionala cu insulina

In terapia conventionala cu insulina se administreaza una pana la trei injectii cu insulina pe zi, in momente bine definite ale zilei.

Terapie insulinica intensiva

Terapia intensiva cu insulina consta in adaptarea dozelor de insulina si a frecventei injectiilor in functie de regimul alimentar si efortul fizic. Este necesara efectuarea testelor de sange pentru a aprecia corect tratamentul necesar.

Tiroxina

Tiroxina este un hormon secretat de glanda tiroida care impiedica producerea de insulina.

Trigliceride

Trigliceridele sunt grasimi compuse din glicerol si acizi grasi.

Tensiune arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor. Determinarea presiunii sangelui cuprinde doua valori:sistolica si diastolica. Valoarea sistolica reprezinta primul numar al citirii tensiunii sangelui si reflecta presiunea sangelui asupra peretilorarteriali din momentul in care inima tocmai a terminat de pompat. Valoarea diastolica reprezinta al doilea numar al citirii tensiunii sangelui sireflecta presiunea sangelui asupra peretilor arteriali intre doua batai ale inimii, in momentul in care inima este relaxata si se umple cu sange.Tensiunea sangelui este normala daca inregistreaza valori sub 120/80 mmHg (unde 120 este valoarea sistolica iar 80 este valoarea diastolica). Dacatensiunea arteriala depaseste aceste valori, pacientul este diagnosticat cu hipertensiune, o afectiune care creste riscul bolilor cardiovasculare,precum infarctul sau atacul cerebral, si afecteaza functia renala. Persoanele cu diabet si hipertensiune pot evita complicatiile renale daca urmeazatratament specific pentru ca tensiunea arteriala sa nu depaseasca valorile de 130/80 mmHg.

Tahicardie

Tahicardia este denumirea medicala data frecventei cardiace accelerate.

Testarea în pereche

Testarea în pereche este un tip de testare structurată a glicemiei bazată pe măsurători înainte și după evenimente specifice, cum ar fi mesele, stilul de viață și medicamentele curente, pentru a explora efectul evenimentului asupra fluctuațiilor glicemiei.

Testarea structurată

Testarea structurată descrie un regim predefinit de măsurători ale glicemiei care fac posibilă colectarea valorilor semnificative și determinarea modelelor care ajută la optimizarea terapiei diabetului.

Timpul de compensare

Timpul de compensare descrie perioada de timp dintre injectarea insulinei și momentul în care insulina începe să scadă glicemia.

Testarea titrării

Testarea titrării se bazează pe utilizarea bGM pentru a sprijini calcularea unui nou regim de insulină și a etapelor de titrare în consecință.

Testul HbA1c

Testul HbA1c este un test de sânge de laborator care oferă informații despre valorile medii ale glicemiei din ultimele două până la trei luni.

Tesut adipos

grasimea situata sub piele sau in alte zone ale corpului

U

UI - Unitatea Internațională

Unitatea Internațională este o unitate definită universal care măsoară cantitatea de hormon, vitamină și alte substanțe biologic active.
Este unitatea in care se exprima dozele de insulina.
Insulină U-100 înseamnă 100 de unități de insulină pe mililitru (mL) sau centimetru cub (cc)

Ulcerul

Ulcerul este o afecțiune medicală care descrie întreruperea continuității pielii, epiteliului sau mucoaselor.

V

Vasele capilare

Capilarele sunt cel mai mic tip de vase care administrează schimbul de nutrienți în țesut. În acest rol, ele conectează arterele cu venele și, prin urmare, conțin un amestec de sânge arterial care vine din inimă și sânge venos care se întoarce la inimă. Ca rezultat, sângele din capilarele de la degete prezintă niveluri mai mari de glucoză decât probele de sânge venos.

X

Xerostomie

senzatia de uscaciune a gurii

Z

Zaharina

compus organic solid, cristalizat, cu mare putere de indulcire