De ce nivelul de „GLUCOZĂ” inregistrat de CGM nu este acelasi cu nivelul de „ZAHĂR DIN SÂNGE”

De ce valoare glucozei înregistrate de sistemul de Monitorizare Continua a Glucozei CGM Dexcom nu este la fel cu valoarea înregistrată de Glucometru?

Comparând Sistemul de Monitorizarea Continuă a Glucozei CGM Dexcom ONE cu Glucometru

Oamenii vor încerca în mod natural să compare aceste două rezultate, deoarece ambele sunt indicatori ai nivelului de glucoză. Dar atunci când se face o comparație, este vital să înțelegem diferențele dintre ce și cum  înregistrează CGM Dexcom și ce înregistrează Glucometrul.

CGM DEXCOM ONE ȘI GLUCOMETRUL MĂSOARĂ DOUĂ LUCRURI DIFERITE.

Deși ne referim adesea la numerele afişate de CGM Dexcom ca niveluri de zahăr din sânge, de fapt nu măsoară deloc zahărul din sânge. În schimb, senzorul CGM Dexcom ONE măsoară zahărul (glucoza) din lichidul interstițial al țesutului subcutanat – grăsimea corporală. Nu există sânge în acest strat subțire de țesut, dar există glucoză.

Glucometrul măsoară concentraţia glucozei în sânge, adică nivelul glucozei din sânge, denumită glicemie

Sistem de Monitorizare Continuă a Glucozei – CGM Dexcom ONE măsoară nivelul glucozei din lichidul interstițial al țesutului subcutanat – grăsimea corporală

Deoarece se măsoară din două zone diferite ale corpului tău, rezultatele nu se vor potrivi exact dacă sunt luate simultan.

Mecanismele de autoreglare ne mențin glicemia relativ constantă, la valori în jur de 1 gram de glucoză la litru (100mg/dL). În felul acesta sângele aduce permanent organelor și țesuturilor cantitățile necesare de glucoză in sânge.

Reglarea nivelului glucozei în sânge se face prin unele substanțe, de natură mai ales hormonală. Unele micșorează glicemia, cum ar fi insulina, iar altele o cresc, cum ar fi glucagonul, adrenalina și hormonul de creștere.

Lichidul interstițial este un strat subțire de lichid care ocupă spațiul dintre capilarele sanguine și celule. Acesta este compus din limfă – un lichid transparent, incolor, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici, precum și în spațiile intercelulare, mediind schimbul de substanțe între sânge și țesuturi.

Acest fluid acționează ca un fel de stație de alimentare pentru celule, deoarece conține tot felul de nutrienți. În fluid se află glucoză, sare, acizi grași și minerale precum magneziu și potasiu.

În plus, puteți verifica glicemia cu un glucometru de trei ori la rând și puteți obține un număr ușor diferit de fiecare dată, cum ar fi 99, 103, 109 mg/dL. Este important să înțelegeți că fiecare tehnologie de măsurare a glucozei are un interval permis de precizie.

Fiecare tehnologie – Glucometrele și CGM Dexcom aprobate de F.D.A. din Statele Unite şi E.M.A. din Europa trebuie să fie în 15% din valoarea reală de laborator cel puțin 95% din timp.

De asemenea, trebuie să fie în 20% din valoarea reală de laborator cel puțin 99% din timp.

De retinut!

Diferența principală este că Glucometrele măsoară glucoza din sânge, în timp ce CGM Dexcom ONE măsoară glucoza din lichidul interstițial.

Deoarece nivelul glucozei din lichidul interstițial nu este neapărat același cu nivelul glucozei din sânge, CGM Dexcom ONE foloseşte algoritmi pentru a vă oferi o indicație foarte precisă a nivelului de glucozei.

ALIMENTELE PE CARE LE SERVIȚI CRESC NIVELUL GLUCOZEI ÎN SÂNGE ÎNAINTE DE NIVELUL GLUCOZEI DIN LICHIDUL INTERSTIŢIAL

Unul dintre cele mai mari motive pentru care numărul afişat pe Sistemul de Monitorizare Continue a Glucozei CGM Dexcom nu se potrivește cu nivelul glucozei din sânge atunci când testaţi cu glucometrul, rezultă din faptul că glucoza din alimentele pe care le consumați ajung de fapt în fluxul sanguin înainte de a ajunge în lichidul interstițial unde se află senzorul CGM Dexcom ONE

Există o diferență de aproximativ 15 minute între momentul în care glucoza intră în sânge și până când ajunge în lichidul interstițial. Aceasta înseamnă că este mai probabil ca valoarea afişată pe glucometru și valoarea afişată pe CGM Dexcom să fie semnificativ diferite într-un interval de o oră sau două după servirea mesei, atunci când glicemia crește sau scade rapid.

Ce se întâmplă dacă valorile înregistrate de CGM și Glucometru sunt diferite?

Din cauza trecerii din fluxul sanguin în lichidul interstițial, nivelul glucozei interstițiale înregistrate de CGM este întârziat și este posibil să nu atingă același vârf ca nivelul glucozei din sânge înregistrate cu Glucometrul. Acest aspect vă poate oferi două valori diferite.

Ca exemplu al acestei diferențe, luați în considerare graficul de mai jos care arată datele unui studiu medical pentru a compara Glucometrul și CGM

La 180 de minute după ingerarea carbohidraților, măsurarea  glucozei din sânge cu Glucometrul atinge vârfurile la 280 mg/dl, dar rezultatul CGM al glucozei în lichidul interstițial arată doar 220 mg/dl în același timp. Iar glucoza interstițială nu atinge niciodată același vârf al glucozei din sânge.

VĂ PUTEȚI AȘTEPTA ÎN ANUMITE SITUAȚII LA DIFERENȚE ÎNREGISTRATE DE CGM ȘI GLUCOMETRU 

Dacă nivelul glucozei din sânge se schimbă rapid, ar trebui să anticipați că nivelurile afişate pe CGM Dexcom și pe Glucometru vor fi semnificativ diferite până când factorii care vă afectează glicemia se vor stabiliza

Factorii care pot afecta cât de aproape sunt nivelurile CGM și glucometru includ:

  • După ce aţi mâncat
  • După administrarea unei doze de insulină
  • În timpul și imediat după exercițiile fizice
  • După ce ați luat medicamente care afectează glicemia
  • Modificări rapide ale nivelului de glucoză. Dacă nivelul glicemiei se modifică rapid – glucoza din sange și din lichidul interstițial nu se modifică în același ritm, astfel încât poate exista o oarecare diferențiere între aceste două valori, cu toate acestea, pe măsură ce se stabilizează, valorile inregistrate ar trebui să se apropie și să fie mai ușor de comparat
  • Un decalaj pe măsură ce datele sunt transmise. O întârziere este tipică în transmiterea datelor inregistrate de CGM  și ar trebui să fie de așteptat. CGM Dexcom ONE inregistreaza in continuu valoarea glucozei dar afisează valoarea  la fiecare cinci minute, care reprezintă de fapt media citirilor din ultimele cinci minute. Rețineți că, atunci când glicemia crește, este posibil ca CGM să afișeze valori care sunt temporar MAI MICI decât cifrele reale ale glicemiei. Când scade, este probabil ca CGM să afișeze valori care sunt temporar MAI MARI decât glicemia.

Rețineți: Nu trebuie să reacționați prea repede la un nivel crescut al valorii glucozei înregistrate de CGM. Când vine vorba de diabet – mai ales când se corectează glicemia – răbdarea este o virtute critică!

Înainte de a reacționa la orice nivel de glucoză din sânge, gândiți-vă la factorii care afectează valoarea glucozei înregistrate de  CGM față de glucometru. Uneori, așteptarea a încă 15 minute poate dovedi că nu aveaţi nevoie de mai multă insulină sau de mai mulți carbohidrați.

CARE VALOARE ESTE MAI EXACTĀ: 

CGM sau Glucometru?

Ambele citiri pot fi precise, chiar dacă nu se potrivesc. Fluidele corpului dvs. (sângele în comparaţie cu lichidul interstitial) pur și simplu se comportă diferit.

Este important să înțelegeți că valorile glicemiei înregistrate cu un glucometru nu se vor potrivi aproape niciodată exact cu valorile unui sistem de monitorizare continue a glucozei CGM.

Acurateţea sistemului de Monitorizare Continuă a Glucozei CGM Dexcom ONE (MARD 9.8% adulti si 7.7% copii) este mai bună in comparatie cu cele mai precise glucometre disponibile astăzi.

Dexcom recomandă ca, atunci când funcționează corect, dispozitivul dvs. CGM Dexcom ONE trebuie să respecte „regula 20”, ceea ce înseamnă că valorile înregistrate se încadrează în:

  • 20% din valoarea glucozei din sânge (înregistrată cu glucometrul) atunci când valoarea glucozei din sânge este egală cu 80 mg/dL sau mai mare
  • 20 mg/dL din valoarea glucozei din sânge înregistrată cu glucometrul atunci când valoarea glucozei din sânge este sub 80 mg/dL

ESTE GLUCOMETRUL MEU PRECIS?

Obținerea unor valori exacte ale zahărului din sânge este vitală pentru gestionarea diabetului.

Multe glucometre pretind că sunt precise, dar sunt de fapt?

Se presupune că glucometrele sunt precise dacă sunt autorizate de agenţiile FDA si EMA, dar adesea nu oferă precizie.

Anumiți factori pot provoca un rezultat imprecis, care poate fi dăunător tratamentului și administrării cantității adecvate de insulină, cum ar fi:

Benzi de testare expirate sau tinute in conditii neconforme

Celulele roșii scăzute

Deshidratarea și anemia pot provoca o cantitate excesivă de globule roșii în sânge. Când numărul de celule roșii din sânge este scăzut, acest lucru poate duce la rezultate inexacte.

Temperaturi extreme

Depozitarea glucometrului și a benzilor de testare într-un loc prea rece sau prea cald poate cauza funcționarea defectuoasă a dispozitivelor. Este ideal să păstrați totul, și chiar să testați, la temperatura camerei pentru cele mai bune rezultate.

Zona locului de testare

Curățirea zonei de testare

Murdăria, alcoolul și alte substanțe de pe piele atunci când vă înțepați degetul pot, de asemenea, influența rezultatele. Deși alcoolul este vital pentru a crea o suprafață sterilă, asigurați-vă că se usucă complet înainte de testare. Și în plus, păstrați întotdeauna mâinile și locul de testare curate înainte de testare.

Necalibrarea glucometrului

Calibrarea glucometrului este esențială pentru a obține citiri precise (pentru dispozitivele care necesită calibrare). Similar cu reducerea la zero a unei scale, calibrarea poate seta dispozitivul la măsurarea și citirea corespunzătoare pentru a obține rezultatele. 

Standarde de precizie ale glucometrelor

Un studiu de cercetare realizat de  Diabetes Technology Society a constatat că, într-o analiză recentă, doar 6 dintre 18 glucometre de top au îndeplinit standardele de precizie. 

Noile  reguli de precizie stabilite de FDA din 2019  pentru glucometrele de uz personal necesită:

  • 95% în +/- 15% în intervalul de măsurare
  • 99% în +/- 20% în intervalul de măsurare

Ce înseamnă pentru un glucometru să aibă 99% din rezultate cu noul standard de precizie de +/-20%?

Să presupunem că valoarea glucozei este 100 mg/dL. Dacă vă verificați glicemia de 100 de ori, un glucometru cu precizie bună, poate afișa 99 de rezultate în intervalul de 80 până la 120 mg/dL, majoritatea rezultatelor fiind mai aproape de nivelul real al glucozei. Și este încă acceptabil ca un rezultat să fie și mai departe de toleranța de +/-20%.

Acest tabel vă va ajuta să înțelegeți intervalul de +/- 20% pentru diferite niveluri ale glucozei.

CUM INTERPRETĂM VALORILE GLUCOZEI ÎNREGISTRATE DE GLUCOMETRU ÎN COMPARAŢIE CU CGM?

Persoanele cu diabet compară în mod frecvent valorile înregistrate de glucometru cu cele afişate de CGM şi îşi pot pierde încrederea în sistemul CGM dacă nu înteleg corect modul cum functionează fiecare tehnologie.

Generaţiile anterioare ale sistemelor CGM Dexcom permiteau calibrarea sistemului CGM, dar majoritatea utilizatorilor care foloseau tehnologia CGM Dexcom calibrau eronat sistemul CGM deoarece comparau valorile înregistrate de glucometru cu cele înregistrate de CGM Dexcom şi doreau ca valoarea afişată de CGM Dexcom să fie identică cu valoarea înregistrată de glucometru.

Avem valori diferite – pe Glucometru şi pe CGM iar ambele sunt corecte. Dar cum?

Tinând cont de diferenţele dintre lichidele din care se face compararea: glucoza din sângele capilar şi glucoza din lichidul interstiţial, înțelegerea acestei diferențe poate devenii dificilă atunci când comparați valorile înregistrate de glucometrul cu cele de CGM dacă nu este înțeles modul de funcţionare a fiecărui dispozitiv.

Valorile înregistrate de Glucometru si CGM vor fi diferite, dar în acelaşi timp corecte.

Cele două dispozitive utilizează tehnologii diferite care măsoară valori ale glucozei din lichide diferite, din zone ale corpului diferite, ambele tehnologii – Glucometrul şi CGM permiţând o toleranță a rezultatelor. 

Urmăriţi următorul exemplu:

Să presupunem că glucometrul a înregistrat valoarea de 280 mg/dL

Folosind tabelele din lateral/jos cu “regula 20”- valabilă atât pentru glucometru cât şi pentru CGM, este posibil ca valoarea reală a glucozei din sânge să fie între 224 și 336 iar valoare înregistrată de CGM din lichidul interstiţial să fie tot între 224 și 364 mg/dL

Chiar dacă valoarea înregistrată de glucometru arată 280 mg/dL iar pe CGM vom avea 224 mg/dL ambele valori sunt corecte, chiar dacă vedem o diferenţă de 56 mg/dL.

Este important de analizat cum si ce a influentat atingerea valorii de 280 mg/dL precum şi  informatiile furnizate de CGM – tendinţa glucozei

CUM INTERPRETĂM VALORILE GLUCOZEI ÎNREGISTRATE DE CGM DEXCOM ONE

Sistemul de Monitorizare a Glucozei CGM Dexcom ONE – NU necesită calibrarea. Acest lucru reduce durerea și efortul asociate recoltării frecvente a probelor cu glucometrul (Price și Walker, 2016), precum și potențialele erori asociate cu calibrarea incorectă (Wadwa, 2018).

Decizii de tratament

Cu Dexcom ONE, puteți lua decizii de tratament fără a utiliza glucometrul pentru a măsurare valoarea glucozei din sânge (glicemiei).

Săgețile de tendință vă permit să preziceți care va fi nivelul glucozei în următoarele 30 de minute.

Utilizați-le pentru a aborda proactiv gestionarea diabetului.

Puteți utiliza valorile citite și săgețile de tendință afișate de Dexcom ONE pentru a lua decizii de tratament

Stabil

Valoarea glucozei se modifică până la:
• 1 mg/dL pe minut
• 30 mg/dL în 30 de minute

Creștere sau scădere lentă

Valoarea glucozei se modifică:
• Între 1 și 2 mg/dL pe minut
• Până la 30–60 mg/dL în 30 de minute

Creștere sau scădere

Valoarea glucozei se modifică:
• Între 2 și 3 mg/dL pe minut
• Până la 60–90 mg/dL în 30 de minute

Creștere sau scădere rapidă

Valoarea glucozei se modifică cu:
• 3 mg/dL pe minut
• 90 mg/dL în 30 de minute

Comparaţi valorile înregistrate de CGM cu cele înregistrate de Glucometru doar atunci când tendinţa valorii glucozei înregistrată de CGM este Stabilă

NU comparaţi valorile înregistrate de CGM cu cele înregistrate de Glucometru atunci când tendinţa glucozei înregistrată de CGM se modifică – Creste sau Scade