Publicat pe

Diabetul de Tip 1 si sindromul Burnout

Diabetul de Tipul 1 nu se referă numai la numărarea carbohidraților, verificarea glicemiei și administrarea de insulină, Diabetul vă poate afecta destul de mult emoțional și psihologic.

Ați simțit vreodată că Diabetul v-a epuizat total?

Aţi obosit să faceţi tot ceea ce ar trebuii pentru a menţine Diabetul sub control, dar simţiţi că nu puteţi menţine glicemiile sub control? Simţiţi că orice aţi face, nu  puteţi  gestiona Diabetul şi vreţi să renunţaţi?

Dacă oricare din aceste lucruri vă sunt familiare, este posibil să experimentaţi sindromul de burnout.

                                         

Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare psihică, emoțională si fizică,   produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și rezultatele obţinute

 

Sindromul burnout în Diabet este o condiţie pe care pacienţii o experimentează atunci când au obosit să işi gestioneze Diabetul şi încep să  ignore controlul pentru o perioadă de  timp, sau mai grav, pentru totdeauna.

Din păcate, epuizarea este frecventă și majoritatea persoanelor cu Diabet de Tip 1 au experimentat-o  la un moment dat în viața lor.

Persoanele care suferă de Diabet de Tip 1, trebuie să fii “online” 24/24 ore , 7 din 7 zile, 365 zile pe an, fără prea multe pauze. Persoanele care au  Diabet şi  suferă de sindromul burnout  nu sunt neapărat deprimate și cu siguranță nu sunt leneșe. De fapt, aproape toți cei care au Diabet, chiar și cei care suferă de sindromul burnout , doresc să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

Cum arată sindromul burnout şi Diabetul? Deși ar putea părea diferit de la persoană la persoană, există unele semne și simptome comune. Acestea pot fii:

  • Sentimente negative puternice (de exemplu, copleșire, furie, frustrare) legate de Diabet
  • Sentimentul de a fii “sub controlul”   Diabetului
  • Izolarea faţă de familie, prieteni, colegi
  • Evitarea anumitor activități sau a tuturor activităților de gestionare a Diabetului și demotivarea pentru a schimba acest comportament

Dacă aveți Diabet  și vă simțiți coplesiti, trebuie să fiţi încrezători!

Diabetul este o muncă grea, zi de zi. Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le puteți încerca şi care vă pot ajuta să depășiți și chiar să împiedicați sentimentul de burnout.

Gestionați-vă așteptările

Persoanele cu Diabet  tind să  fie exigente  cu  ele înseși și  când nu își îndeplinesc așteptările, poate fi destul de frustrant. Toţi cei care au  Diabet știu că este aproape imposibil să faca totul “corect” tot timpul. Și chiar dacă faceți totul “corect”, zahărul din sânge poate avea propria minte și poate face niște lucruri nebunești.

Dacă vă așteptați la perfecțiune și perfecțiunea nu este posibilă, este normal să doriți să renunțați. În schimb, încercați să mai tăiați puțin din aşteptări. Este bine să vă străduiți să vă perfecționați, dar este important să renuntati câteodată la aşteptări  și să lăsaţi lucrurile să meargă de la sine.

Și rețineți că, uneori, variaţiile glicemice fac parte din Diabet.

Faceți pași mici

Diabetul implică multe aspect  și, uneori, totul poate părea copleșitor. Când lucrurile devin copleșitoare, este posibil să nu știți de unde să începeți din nou.

În loc să rezolvaţi totul deodată, încercați să faceţi pași mici pe care știi că ii  puteți realiza. De exemplu, dacă  vă doriți să reduceți valoarea A1C de la 8% la 7% poate părea o sarcină “herculeană”. Cu toate acestea, dacă acesta este scopul dvs., identificați lucrurile specifice pe care le puteți face astăzi pentru a ajunge acolo. De exemplu, puteți verifica glicemia de cel puțin 4 ori pe zi și puteți calcula carbohidrații la fiecare masă.

Pașii mici pot face ca realizarea obiectivelor mari să pară mult mai realizabile.

Sistemul de monitorizare continua a glicemiei CGM Dexcom vine in ajutorul Dvs. pentru a vă face viaţa mai uşoară.  

Ȋn comparaţie cu un glucometru tradiţional, care vă furnizează doar o singură valoare a glicemiei măsurată la un moment dat, sistemul CGM Dexcom G5 Mobile este o soluţie performantă care vă furnizează  în timp-real, informaţii dinamice ale glicemiei – până la 288 de înregistrări  in 24 ore.

A fost demonstrate ştiinţific, că utilizarea unui sistem de monitorizare continuă a glicemiei reduce valoarea A1C, reduce episoadele petrecute in hipoglicemie şi creşte timpul petrecut în target-ul glicemic.

Dacă va simţiţi depăşiţi de situaţie, trebuie să ştiţi că  nu sunteţi singuri! Amintiți-vă că mulți care suferă de Diabet au depășit momentul de burnout și pot avea o viaţă  fericită și sănătoasă chiar dacă suferă de Diabet.

Dacă vă confruntați cu sindromul de burnout  și  simțiți că nu puteți trece peste acest moment pe cont propriu, este important să solicitaţi ajutorul cadrelor medicale specializate.

 

Comunitatea pacienţilor  din România care suferă de Diabet este foarte unită si vă poate ajuta cu sfaturi şi susţinere pentru a vă continua viaţa la intensitate maximă alături de cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.