Publicat pe

Terapia functionala cu insulina sau cum sa va adaptati Diabetul la stilul de viata

Terapia functionala cu insulina este din ce in ce mai agreata de pacientii educati, pentru ca, in conditiile unui program riguros de educare si de monitorizare a glicemiilor dispare rigiditatea dietei si a tratamentului conventional, fiind foarte importanta corectia fluctuatiilor glicemiei; astfel pacientul devine propriul terapeut, adaptandu-si tratamentul la stilul de viata

Terapia functionala cu insulina este un tratament care isi propune sa imite functionarea normala a organismului intr-un mod cat mai natural. Astfel, secretia de insulina de catre pancreas este reprodusa pentru a oferi un control mai bun al glicemiei si, prin urmare, o calitate mai buna a vietii.

 

Cui se adreseaza?

In tratamentul diabetului de Tip 1 sau cel de Tip 2 cu insulina, terapia functionala cu insulina poate fi efectuata cu pompa de insulina (regim bazal-bolus), fie cu injectii multiple (lent si rapid) cu ajutorul pen-ului.

Va rugam sa retineti: terapia functionala cu insulina nu poate fi utilizata pentru terapia cu injectii multiple de insulina mixta.

 

Cum functioneaza?

Principiul este acela de a reproduce functionarea naturala (fiziologica) a organismului si, prin urmare, adaptarea dozelor de insulina la cantitatea de carbohidrati consumati in timpul unei mese.

Pentru aceasta trebuie sa invatam sa calculam numarul de carbohidrati continuti in diferitele alimente care alcatuiesc o masa si acest lucru, cat se poate de precis.

Se bazeaza pe stabilirea unui raport care sa corespunda unui numar de unitati de insulina care trebuie administrate in functie de numarul de carbohidrati consumati in timpul mesei pentru a mentine glicemia in target.

Raportul este exprimat in grame de carbohidrati per unitate de insulina (UI): poate fi, de exemplu, 1 unitate de insulina pentru X gr de carbohidrati sau X UI pentru 10 gr de carbohidrati.

Nota: In functie de varsta, dar si de perioada zilei, sensibilitatea la insulina variaza. Aceasta, pentru copii, este necesar sa se defineasca 3 – 4 raporturi pentru o perioada 24 de ore.

Avantajele terapiei functionale cu insulina

Odata ce terapia cu insulina functionala este bine controlata, aduce zilnic multe beneficii:

  • Calculele dozelor de insulina fiind mai precise, acest lucru permite limitarea hiper sau hipoglicemiei dupa servirea mesei si, prin urmare, o imbunatatire in echilibrul diabetului.
  • In contextul terapiei functionale cu insulina, persoanele au mai multa libertate alimentara, pot manca ceea ce doresc, deoarece doza de insulina este calculata in consecinta, pe baza raportului sau.

 

Constrangerile

Chiar daca beneficiile sunt numeroase, exista inca restrictii legate de implementarea terapiei functionale cu insulina:

  • Dificultatea asociata cu invatarea alimentelor si continutul de carbohidrati, in special la copii.
  • Cresterea numarului de injectii cu insulina care trebuie facute in fiecare zi, daca nu folosit o pompa de insulina
  • Cresterea numarului zilnic de teste pentru aflare valorii glicemiei pentru a verifica daca administrarea insulinei a fost adecvata. Aceasta constrangere poate fi atenuata prin utilizarea de noi instrumente, cum ar fi monitorizarea continua a glicemiei cu sisteme ca CGM Dexcom

Sistemul CGM (Continuous Glucose Monitor) Dexcom este un dispozitiv care masoara nivelul glicemiei atat in timpul zilei cat si in  timpul noptii. Senzorul poate furniza masuratori ale glicemiei 24 din 24 ore, asta insemnand ca puteti sa vedeti trendul glicemiei minut cu minut, ora de ora.

Puteti obtine informatii valoroase despre nivelul  glicemiei, viteza si trendul ei, anumite tipare pe care nu le-ati observat pana acum, precum si informatii aditionale pentru a va controla proactiv diabetul.

 

Aceasta metoda va permite sa adaptati indeaproape cantitatea de insulina administrata si dieta. Rezultatul este o glicemie controlata mai bine  – mancand ceea ce doriti.

Pentru a afla mai multe despre implementarea terapiei functionale cu insulina, descoperiti in randurile de mai jos cum sa gestionati cantitate de  carbohidrati din alimente

 

Care este principiul terapiei functionale cu insulina?

Terapia functionala cu insulina este relativ simpla in teorie: consta in evaluarea cantitatii de carbohidrati consumati la fiecare masa, pentru a ajusta doza de insulina rapida. Dar inainte de a ajunge acolo, exista mai multi pasi de facut:

  • Cunoasteti valoarea in carbohidrati a alimentului consumat, adica numarul de carbohidrati pe care il ofera fiecare gram (exemplu: pastele gatite furnizeaza aproximativ 30 gr de carbohidrati la 100 gr).
  • Estimati cantitatea de alimente consumate pentru a afla cati carbohidrati tocmai ati mancat (exemplu: o farfurie bine umpluta reprezinta aproximativ 150 g de paste, asa ca ati mancat aproximativ 45 g de carbohidrati).
  • Trebuie sa stiti cate unitati de insulina rapida trebuie sa faceti pentru 10gr de carbohidrati (este vorba despre coeficientul/masa servita – este personal pentru dvs. si poate fi calculat de catre echipa de asistenta medicala care va monitorizeaza).
  • Stiti care este sensibilitatea dvs. la insulina. O sensibilitate crescuta la insulina duce la o mai buna capacitate a celulelor de a utiliza glucoza din sange, reducand astfel nivelul de glucoza din sange. Sensibilitatea este un semn ca sanatatea voastra este intr-o stare buna.Fiecare dintre noi are o sensibilitate diferita la insulina, iar nivelul acesteia variaza in functie de stilul de viata, de activitate si de alimentatie.

Stapanirea tuturor acestor date va va permite sa calculati exact doza de insulina de care aveti nevoie dupa fiecare masa servita

Este necesar sa fii foarte precis?

Majoritatea persoanelor pe terapie cu insulina rapida realizeaza „senzatia de insulinoterapie functionala”, pe baza experientelor trecute („cand mananc o pizza fac inca 2 unitati”). Este eficient intr-o oarecare masura, dar este greu sa aveti un nivel al glicemiei “perfect” dupa aceea. Terapia functionala cu insulina, atunci cand este controlata bine, ofera un echilibru real, fiind mult mai precisa asupra dozelor administrate dupa servirea mesei si a dozelor pentru corectarea hiperglicemiei. Episoadele hipo si hiperglicemice devin mai rare.

Aveti mai multa libertate, deoarece va adaptati tratamentul la stilul de viata  si nu invers!

 

Terapia funtionala cu insulina si instrumente practice

Este greu sa va amintiti totul? Exista multe informatii si aplicatii pentru telefon care va ajuta sa calculati carbohidratii.

In ceea ce priveste administrarea insulinei la servirea meselor, persoanele care utilizeaza pompa de insulina au un avantaj mic: folosind asistenta bolus (setare disponibile in majoritatea pompelor de insulina) trebuie doar sa introduca cantitatea de carbohidrati consumata, iar pompa de insulina va sugera doza de insulina de injectat: un calcul mai putin de facut!

Informatiile si instrumentele puse la dispozitia dvs. de cgmDiabet.ro sunt cu titlu informativ. Acestea nu inlocuiesc recomandarile medicului dvs. currant

 

Referinte
(1) Fabrice Dumont and Stéphanie Mochon. Education on functional insulin therapy in children. SOiNS, n ° 769- October 2012. (2) Treatment: how to treat my diabetes? Functional insulin therapy. Georges-Pompidou European Hospital HEGP. Updated in June 2015. Available online: www.hegp.fr/diabeto/traitementinsulineif.html

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.