Publicat pe

Diabetul de Tip 1 – Ghid pentru mers la plaja

Va doriti sa scapati de caldura si sa mergeti la mare sau la piscina in vara aceasta?

Puteti gasi in randurile de mai jos cateva sfaturi și trucuri pentru a ramane in siguranta in timp ce va distrati la soare  iar in acelasi timp sa mentineti sub control  Diabetului de Tip 1.

Hidratati-va!

Hidratarea este probabil cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti in  minte in timp ce  stati in soarele arzator, iar acest este valabil daca aveti Diabet de Tip 1 sau nu.

  • Luati cu Dvs. apa, multe sticle cu  apa!
  • Atunci cand stati mult timp in soare si transpirati este posibil sa apara tulburari ale echilibrului electrolitic. Bauturile dulci si cu continut de HC pot sa creasca glicemia, de aceea, HC din aceste bauturi trebuie acoperiti cu insulina, cu respectarea raportului(indicelui) insulina:carbohidrati (ICR).
    Electrolitii sunt responsabili de: hidratare, pH-ul sangelui, sinteza hormonilor, contractia musculara, digestie si detoxifiere.

Surse de electroliti.

Potasiul se gaseste in abundenta in multe vegetale si in special in avocado, spanac si kiwi. Sodiul si clorul se gasesc in mod natural in sarea nerafinata, cat si in telina si zucchini. Magneziul se gaseste in multe surse vegetale verzi, cum ar fi spanac, kale, dar si in nuci, seminte. Calciul se gaseste in abundenta in lactate, mai ales branzeturi, dar si in semnite de susan, broccoli, spanac. Fosforul este continut de carnea de vita, oua, peste si de majoritatea proteinelor animale.

  • Evitati alcoolul, cofeina, laptele și sucurile carbogazoase.

Luati cu Dvs. o lada frigorifica portabila

 Pastrarea alimentelor și a insulinei atunci cand mergeti la plaja o sa fie in siguranta daca folositi o  lada frigorifica portabila. Puteti lua cu Dvs. o varietate mai mare de  alimente non-perisabile, ceea ce inseamna mai multe optiuni de gustare cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi branza sau carnea. De asemenea, insulina va ramane timp de mai multe ore la o temperatura mai scazuta.

  • Insulina nu este in siguranta in caldura, așa ca este foarte important sa tineti insulina la rece atata timp cat stati la
  • Caldura poate sa modifice eficienta consumabilelor, cum ar fi testele glucometrului. Verificati etichetele de pe toate accesoriile consumabilele privind  temperatura optima de utilizare

Solutii pentru o aderenta sporita

Atat inotul, cat și transpiratia pot sa faca uneori  adezivul dispozitivelor mai putin  lipicios. Exista cateva optiuni pe care le puteti utiliza pentru a creste aderenta senzorilor  CGM  și/sau a setului de infuzie  a pompei de insulina, in timp ce profitati din plin de distractia pe plaja.

  • Servetele adezive SkinTac
  • Plasturi personalizati in functie de tipul dispozitivului
  • Benzi adezive – universale
  • Spray-uri adezive

Deconectati pompa de insulina

 Daca utilizati o pompa de insulina, discutati cu medicul Dvs. curant despre cat timp sunteti in siguranta pentru a va deconecta de la pompa atunci cand intrati in apa.

  • Daca veti petrece mai multe zile consecutive in apa, puteti discuta cu medicul Dv. curant cu privire la optiunea de a face o “intrerupere a pompei de insulina” si trecerea pentru o scurta perioada de timp la pen-urile cu insulina
  • Nu trebuie sa pastrati rezervorul de insulina in pompa pentru o perioada mai mare de 72h

Urmariti cu atentie nivelul glicemiei

 Fiti mai atenti la trendul glicemie afisate de sistemul CGM si verificati nivelul glicemiei (cu glucometrul traditional)  mai des pentru a verifica acuratetea informatiilor, mai ales daca apar  simptome de hipo sau hiper. Pastrati la indemana  insulina pentru a intervenii rapid.

  • Daca nu sunteti hidratati corespunzator, caldura  poate duce la scaderea glicemiei
  • Caldura in combinatite cu activitatea fizica pot duce, de asemenea, la scaderea glicemiei datorita accelerarii absortiei insulinei.

 

Mare – Soare –  Plaja –  Distractie!

Va dorim sa aveti o vara de neiutat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.