Publicat pe

Copil cu sistem de gestionare a diabetului, reprezentat in cel mai nou film Pixar

Pixar a lansat ieri, 13 iulie 2021, trailer-ul celui mai nou film de animație, Turning Red. La secunda 34 a trailer-ului poate fi văzută o fetiță care pare să poarte pe braț un senzor de monitorizare continuă a glicemiei sau o pompă de insulină. Chiar dacă personajul nu pare să se numere printre protagoniști, comunitatea persoanelor cu diabet a salutat gestul Pixar / Disney de a reprezenta corect persoane cu diabet, precum și sisteme moderne de gestionare a diabetului.

Despre Turning Red

Filmul, o animație computerizată produsă de Pixar, companie subsidiară Disney, spune povestea lui Mei Lee, o fată de 13 ani, care se transformă într-un panda roșu uriaș de fiecare dată când se emoționează. Regizat de Domee Shi și produs de Lindsey Collins, filmul Turning Red de la Disney și Pixar va fi lansat pe 11 martie 2022. Acesta va fi al 25-lea lungmetraj al Pixar.

Reacția comunității persoanelor cu diabet

Prezența unui personaj diabetic ce poartă cu sistem CGM sau o pompă de insulină a fost semnalată pe forumul reddit, într-o postare care a strâns rapid peste 120 de reacții. Iată câteva dintre comentarii:

Nici nu am auzit de acest film până acum și dintr-o dată știu ce fac pe 11 martie 2022!” (Utilizator: younghannahg)

Nu știu de ce, dar atunci când văd oameni cu echipament de diabet zaharat, imediat izbucnesc în plâns. Este ca și cum eu-adultul mi-ar spune mie-copilului de 9 ani recent diagnosticat „Uite! Nu ești singurul!” Și mă gândesc la toți copiii cu diabet tip 1 care sunt atât de puternici și care se vor simți atât de validați.” (Utilizator: jeanleez)

Este în background-ul trailerului, așa că probabil va apărea pe ecran 2 secunde, dar totuși…” (Utilizator: villazeros)

 

De-a lungul timpului, numeroase producții cinematografice sau de televiziune au portretizat persoane care sufereau de diabet. În multe cazuri, reprezentarea a fost una exagerată, greșită, atrăgând instant oprobiul comunității. În cazul de față, personajul cu diabet, arătat în treacăt, pare integrat în rândul celorlalte personaje într-un mod subtil, sugerând normalitate. Cu atât mai mult este lăudabil gestul Pixar / Disney cu cât personajele, ca și audiența vizată, sunt copii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.