Publicat pe

Cum să menţineţi echilibrul în Diabet?

Dieta echilibrată și activitatea fizică: elementele de bază!

Primul pilon al controlului Diabetului zaharat este importanța unei diete echilibrate și bogată in fibre. Activitatea fizică este la fel de importantă.

În plus față de tratament, aceste două aspecte sunt pur și simplu esențiale pentru toate persoanele care suferă de Diabet zaharat. Ele pot fi adaptate stilului Dvs.de viață, chiar dacă sunteţi foarte sedentar.

 

Servirea meselor – organizarea timpului

O dietă echilibrată este bună, dar asta nu e tot. În general, pentru a limita numărul vârfurilor de zahăr din sânge în timpul zilei, trebuie evitate servirea meselor “haotice”.

O gustare la orele 10:00 și 16:00 poate fi utilă atunci când urmați un anumit tratament, dar consultați întotdeauna echipa medicală pentru a stabilii împreună un program optim.

 

Stresul si zahărul din sânge

 Este posibil să fi auzit deja că dacă  reduceti stresul se va echilibra Diabetul. Adrenalina are efectul creșterii cantității de lipide care circulă în sânge.

În plus, persoanele stresate au dificultăți în tratamentul care echilibrează diabetul.

Conform specialiştilor, stresul este răspunsul corpului la un factor agresor fizic, mental sau emoţional, fiind un factor important de gestionat în menţinera echilibrului Diabetului,  pentru ca afectează starea generală de sănatate a organismului.

Glandele secretă hormoni specifici in timpul momentelor stresante si expunerea prelungită a corpului la acesti hormoni are efect negativ asupra sistemului imunitar.

 

Diabetul si somnul

Se pare că somnul interferează cu controlul glicemiei. Potrivit unui studiu, oamenii de ştiinta francezi au descoperit o legatura între melatonină (“hormonul întunericului”, cel care induce somnul) si Diabet.  Veriga de legatura ar fi insulina, hormon a cărui producţie scade pe timpul noptii.  Mai mult, știm că Diabetul provoacă tulburări de somn, în special în cazurile de hipoglicemie nocturnă.

Prin urmare, acordaţi o importanţă ridicată somnului!

 

Beneficiile unui Diabet echilibrat

Un Diabet zaharat “echilibrat” se caracterizează printr-un nivel scăzut de zahăr din sânge, adică păstrat cât mai des posibil într-un interval apropiat de normal. Având un Diabet echilibrat este esențial, deoarece valorile standardizate ale glicemiei vă protejează de episoadele hipoglicemiei și hiperglicemiei și de consecințele directe ale acestora.

Pe termen lung, un Diabet zaharat bine echilibrat poate preveni sau întârzia complicațiile:

  • boli cardiovasculare (atac de cord, accident vascular cerebral)
  • leziuni ale nervilor (neuropatii)
  • leziuni oculare (retinopatie diabetică, glaucom, cataractă)
  • boala renală cronică – care este o consecință a hiperglicemiei cronice.

 

Diabetul echilibrat: care sunt criterile?

 > Obiectivele glicemice sunt un compromis între riscul apariţiei hipoglicemiei şi a hiperglicemiei: pentru Diabetul de tip 1 și tipul 2, țintele glicemice sunt în mod obișnuit între 70 și 120 mg/dL înainte de mese și mai puțin de 160 mg/dL la  2 ore după servirea mesei. Aceste valori țintă pot varia în funcție de vârsta si de durata Diabetului Dvs., de prezența sau absența bolilor cardiovasculare.

Medicul diabetolog este cel care va stabilii  țintele glicemice – personalizate si pot fi împărţite astfel:

Glicemia

(dimineaţa sau înainte de servirea mesei)

Glicemia la  2 ore de la servirea mesei
Pacienţi cu  Diabet TIP 1 între 70 şi 120 mg/dL sub 160 mg/dL
Pacienţi cu  Diabet TIP 2 între 70 şi 120 mg/dL sub 180 mg/dL
Pacienţi cu  Diabet gestational sub 95 mg/dL sub 120 mg/dL

> Hemoglobina glicată (HbA1c) trebuie să aibă valori sub 7%. HbA1c reprezintă profilul mediu al nivelurilor de glucoză din sânge în săptămânile anterioare.

Este, prin urmare, un criteriu foarte important de a ști dacă o persoana care suferă de Diabet este corect echilibrată – în timp, spre deosebire de măsurarea glicemiei cu glucometrul traditional, care oferă o imagine de ansamblu foarte punctuală.

Aceste rezultate ar trebui obținute cu cât mai puține episoade hipoglicemice posibil.

Trei tipuri de hipoglicemie sunt definite astăzi:

  • Severă, atunci când glicemia scade sub 30 mg/dL și poate da simptome precum: convulsii, scăderea temperaturii corpului (hipotermia) și chiar coma la cazurile foarte grave.
  • Medie, cu valori sub 54 mg/dL
  • Uşoară, cu valori cuprinse între 54 si 70mg/dL şi poate anunţa apariţia unor evenimente hipoglicemice medii spre severe.

Ce puteţi face dacă Diabetul nu este echilibrat?

În cazul în care nu reuşiti să menţineţi Diabetul sub control, medicul Dvs. curant poate lua următoarele măsuri:

  • Reevaluarea tratamentului prin schimbarea dozelor de insulină sau prin schimbarea medicamentelor antidiabetice. În cazul utilizării zilnice a injecțiilor  cu insulină, una dintre soluţii este folosirea pompei de insulina (anumite pompe de insulină sunt decontate de Ministerul Sănătăţii din România).
  • Faceţi activităţi fizice în mod regulat, adoptați o dietă adecvată.
  • Utilizaţi un sistem de monitorizare continua a glicemiei

Trebuie remarcat faptul că utilizarea sistemelor de monitorizare continua a glicemiei schimbă noțiunea de Diabet zaharat echilibrat.

Toate aceste elemente vă permit să evaluați mai bine starea Dvs. de sănătate, împreună cu Hemoglobina glicata (HbA1c).

Medicii Diabetologii din întreaga lume considera că datele colectate de dispozitivele de monitorizare continua a glicemiei precum Dexcom, pot furniza date valoroase în menţinerea sub control a Diabetului

Sistemul de monititorizare continua a glicemiei – CGM Dexcom este ideal pentru pacienţii care:

  • Suferă de Diabet Tip 1 sau Diabet Tip 2
  • Doresc informaţii despre glicemie în timpul şi după activităţile fizice
  • Sunt interesaţi de informaţii despre trendul glicemiei
  • Doresc un control mai strict al glicemiei înainte şi după de servirea meselor
  • Nu conştientizează când apare o hipoglicemie
  • Tind să facă episoade de hiperglicemiei de frica hipoglicemiei
  • Au foarte multe episoade glicemice în afara target-ului pe parcursul nopţii

Dvs. ce faceţi  pentru a mentine Diabetul sub control?

Surse: Professor Jean-Jacques Altman, diabetologist at the Georges-Pompidou European Hospital, co-author of “The Big Book of Diabetes” (Eyrolles edition) Hilliard, ME, Yi-Frazier, JP, Hessler, D. et al. Curr Diab Rep (2016) 16: 67. Barone, MT et al., Diabetes Res Clin Prac.  2011 Feb; 91 (2): 129-37. doi: 10.1016 / j.diabres. Diabetes care 2017; 40: 1631-1640 Pr Eric Renard, endocrinologist-diabetologist Montpellier University Hospital

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.