Ce este Diabetul de Tip 1?
Diabetul de Tip 1 afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Se caracterizează prin deficit de insulină și este cauzată de sistemul imunitar care produce auto-anticorpi, care vizează pancreasul și apoi îi distrug parțial sau complet celulele beta.
Celulele beta pancreatice sunt responsabile de secretarea insulinei, un hormon esential pentru reglarea nivelului de glucoza din sange. Distrugerea lor determină o scădere a producției de insulină care apoi are ca rezultat o acumulare de glucoză în sânge, ceea ce poate duce la un risc crescut de hiperglicemie și alte complicații (boli de inimă, orbire, insuficiență renală etc).
Din acest motiv, persoanele cu diabet de tip 1 sunt considerate, de asemenea, dependente de insulină : un aport de insulină este esențial pentru a le permite persoanelor care trăiesc cu tip 1 să mențină un nivel stabil de glucoză, deoarece organismul nu mai este capabil să o producă în cantități suficiente.
Diabetul de Tip 1 apare la orice varsta, insa predomina la copii si adulti tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru diabetul de Tip 1 este diabetul zaharat insulino-tratat. O forma a diabetului de Tip 1 este diabetul latent autoimun al adultului, cu debut la varsta adulta, adesea confundat cu diabetul zaharat tip 2.
Diabetul de Tip 1 reprezinta 5%-10% din totalul cazurilor de diabet.
De ce este diabetul de Tip 1 o boala extrem de complexă?
Pentru că mecanismele biologice care declanșează dezvoltarea lui nu au fost încă identificate clar. Cu toate acestea, majoritatea studiilor clinice sunt de acord că reacția autoimună specifică diabetului de tip 1 este adesea identificată după ce o persoană cu predispoziție genetică a fost expusă la unul sau mai mulți factori de mediu. Acești factori par să „streseze” celulele organismului responsabile de producerea insulinei și să declanșeze autodistrugerea acestora.
Cercetarea medicală și progresele tehnologice considerabile realizate în ultimul deceniu au oferit totuși o mai bună imagine de ansamblu asupra factorilor care duc la apariția diabetului de tip 1 și, prin urmare, au dezvoltat tehnici de diagnostic mai bune, măsuri preventive mai bune și un tratament mai bun.
Simptome
Diabetul de tip 1 are două simptome predominante :
• sete excesivă
• nevoia frecventă de a urina;
La copii, afecțiunea duce frecvent la o scădere în greutate semnificativă, în timp ce la adulți se manifestă adesea ca scădere în greutate, în timp ce apetitul rămâne neafectat.
În ciuda numeroaselor studii, încă nu a fost găsită o cale clară pentru prevenirea apariției diabetului la persoanele cu risc, deoarece, în stadiile incipiente de dezvoltare, afecțiunea nu prezintă niciun simptom. Durata acestei perioade asimptomatice poate varia considerabil, cuprinzând câteva luni sau ani de la un individ la altul.
Cauze
Pentru a înțelege pe deplin dezvoltarea diabetului de tip 1, trebuie luat în considerare un set combinat de factori.
Deși unele persoane au o predispoziție genetică la diabet, cauzele sunt variate, iar efectele factorilor non-genetici rămân neclare .
Rolul jucat de ereditate în diabetul de tip 1 nu a fost încă clar definit. Doar 13% dintre pacienți au cel puțin un părinte cu diabet de tip 1. Deși riscul de transmitere crește dacă ambii părinți sunt afectați, această statistică sugerează că influențele mediului sunt implicate și în declanșarea afecțiunii.
Cercetările efectuate în ultimii ani au încercat să identifice ce stiluri de viață, obiceiuri alimentare și alți factori de mediu, perinatali sau prenatali, pot fi priviți ca potențiali declanșatori ai diabetului de tip 1.
Au fost efectuate o serie de studii pentru a investiga efectele unei game largi de factori, inclusiv:
• vârsta mamei la momentul sarcinii;
• posibile consecințe ale operației cezariane;
• diete sărace în fibre și bogate în gluten;
• deficit de omega-3 și vitamina D;
• expunerea la infecții virale;
• poluare;
• alăptarea;
• consumul de lapte de vacă.
Cu toate acestea, rezultatele obținute nu par suficient de concludente pentru a spune cu certitudine că acestea sunt cauze probabile ale diabetului de tip 1 și sunt necesare mai multe studii pentru a determina implicarea lor, dacă este cazul.
Diabetul de Tip 1 la copii
Cazurile de diabet de tip 1 sunt în creștere la nivel mondial, iar la momentul diagnosticării aproximativ trei sferturi din cazuri sunt la copii.
În acest segment deosebit de fragil al populației, îngrijirea poate fi foarte dificilă și trebuie acordată o atenție deosebită testării meticuloase și regulate ale glicemiei. Mizele sunt mari, deoarece managementul slab al glicemiei poate duce la complicații pe termen lung.
Copilăria este un moment în care trecem printr-o fază importantă de dezvoltare și învățăm treptat să ne încredem în sine, rămânând în același timp dependenți de părinții noștri. În viața de zi cu zi se adaugă mai multe complicații pentru copiii cu diabet zaharat de tip 1, cum ar fi testarea regulată a glicemiei și administrarea de insulină.
Pentru a oferi copiilor cu tip 1 cel mai deplin sprijin, părinții trebuie să se asigure că gestionează corect nivelul de glucoză al copilului lor, promovând în același timp dezvoltarea socială a acestora.
Tratamente
Tratamentul diabetului de tip 1 prin terapii cu insulină a devenit din ce în ce mai răspândit în ultimii 30 de ani și a îmbunătățit considerabil speranța de viață a persoanelor care trăiesc cu diabet.
Progresele tehnologice recente au îmbunătățit, de asemenea, calitatea vieții persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, în special permițându-le să limiteze riscurile de hipoglicemie severă. Printre cele mai recente dispozitive disponibile se numără dispozitivele de Monitorizare Continuă a Glucozei (CGM).
Și pompe de insulină care pot asigura administrarea subcutanată regulată de insulină.