Atunci când copilul Dvs. este diagnosticat cu Diabet Tipul 1 la o vârstă relativ mică, este natural ca în primii ani de la diagnostic să îi gestionaţi îndeaproape tratamentul.
Este greu, dar și liniștitor! De aceea, atunci când copilul crește și începe să-și poată auto-monitoriza glicemia și injectarea insulinei, sentimentele încep adesea să fie amestecate.
Cum puteţi monitoriza că terapia cu insulină este administrată corect, iar nivelul glicemiei este menţinut în target dar oferindu-i încredere copilului ca poate să îşi gestioneze singur Diabetul?
Nu fiţi îngrijoraţi!
La doi ani după diagnosticare Diabetului, copiii știu de obicei să facă tot ceea ce trebui pentru a se trata: măsurarea glicemiei și injectarea insulinei sau administrarea insulinei cu ajutorul pompei.
Ei învaţă natural, uitându-se la adulţi cum se fac aceste lucruri şi prin oferirea de puţină educaţie medicală. Acest lucru nu înseamnă că sunt capabili să fie autonomi: prezenţa Dvs. este, desigur, necesară.
Dar când copilul simte că este pregătit, el este destul de capabil să-și administreze propriul tratament si sa isi gestioneze singur Diabetul.
Rolul dvs. nu este să forțati lucrurile, este necesar să vă adaptaţi la ritmul copilului și, în special, de a nu face ca Diabetul să fie cel mai important focus al vieții copilului.
Administrarea tratamentului trebuie să dureze maxim 1 minut, de patru ori pe zi, pentru a verifica nivelul glicemiei și pentru a injecta insulina.
Cu cât tratamentul este mai invaziv pentru copil, cu atât mai puțin motivat va fi să îl gestioneze singur.
Dacă copilul foloseste un sistem de monitorizare continua a glicemei Dexcom, gestionarea Diabetului este mult mai uşoară.
Sfaturi de urmat
> Evitați echivalarea bolii cu tratamentul acesteia. Este opusul: tratamentul este cheia pentru a fi „la fel ca toată lumea”, deoarece hormonul „insulină” il avem toţi.
> Chiar de la debutul Diabetului, lăsați copilul să înceapă să acționeze singur cât mai mult posibil, dar întotdeauna fiţi lângă el. Lăsaţi-i timp să se gândească și să facă singur alegerile.
> Un jurnalul glicemic poate fi extrem de util în cazul în care copilul îl folosește. De asemenea, dacă copilul foloseşte un sistem de monitorizare continuă a glicemiei Dexcom, este important să îl monitorizati în mod constant (folosind funcţia Follow) pentru a permite o ajustare cât mai bună a tratamentului la ritmul vieții copilului.
În cele din urmă, rețineți că adolescența este o perioada de timp complicată şi de tranziţie de la copilărie la un tânăr adult, în care doreşte să fie din ce în ce mai independent.
Dacă valorile medii ale glicemiei nu sunt cele dorite, puteți crește frecvența vizitelor la medicul Diabetolog, oferindu-vă sfaturi şi încredere, astfel încât să reuşiti să evitaţi conflictele cu copilul Dvs.
Copilul Dvs. îşi doreşte să fie autonom şi să-și gestioneze independent tratamentul?
Viteza învățării și, prin urmare, vârsta la care copilul începe să fie autonom este variabilă și depinde în mare măsură de acceptarea bolii. Indiferent de vârsta copilului, această autonomie trebuie făcută treptat.
Pentru a venii în întampinarea nevoilor Dvs. sistemul CGM Dexcom măsoara nivelul glicemiei atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii. Senzorul poate furniza măsuraători ale glicemiei 24 din 24 ore, asta însemnând că puteţi să vedeţi trendul glicemiei minut cu minut, oră de oră.
Studiile confirmând că utilizarea sistemului CGM Dexcom poate reduce valorile hemoglobinei A1C şi reducerea riscului episoadelor de hipoglicemie.
Ȋn comparaţie cu un glucometru tradiţional, care vă furnizează doar o singură valoare a glicemiei masurată la un moment dat, sistemul CGM Dexcom vă furnizează în timp-real, informaţii dinamice ale glicemiei – până la 288 de inregistrari în 24 ore, oferind o soluţie performantă pentru a vedea ce se întamplă cu nivelul glicemiei între măsuratorile cu glucometrul tradiţional.