Prezentare generală
Atunci când este utilizată terapia cu insulină pentru controlul Diabetului zaharat, nivelul glicemiei din sânge trebuie monitorizat de câteva ori pe zi. În funcție de nivelul glicemie, trebuie să administraţi insulină pentru a scădea nivelul glicemiei sau să serviţi o gustare pentru a-l ridica nivelul glicemie.
Efectul Somogyi apare atunci când insulina este administrată înainte de culcare și vă treziți cu niveluri ridicate ale glicemiei.
Conform teoriei efectului Somogyi, dacă nivelul glicemiei din sânge scade prea mult dimineața devreme, poate declanșa o eliberare a hormonilor cum ar fi: hormonul de creștere, cortizolul și catecolaminele. Acestea ajută la inversarea nivelului scăzut al glicemiei, dar pot duce la niveluri ale glicemiei mai mari decât cele normale dimineaţa.
Efectul Somogyi este intâlnit mai frecvent la persoanele cu Diabet de Tip 1 decât la persoanele cu Diabet de tip 2.
Deși se produce o creștere a glicemiei dimineața devreme, există puține dovezi pentru a susține că teoria efectului Somogyi este explicația.
Totuși, dacă observați aceste simptome, inconsecvențe sau modificări mari ale nivelului glicemiei, discutați cu medicul Dvs.
Simptome
Este posibil să experimentați efectul Somogyi dacă vă treziți dimineata cu niveluri ridicate ale glicemiei și nu știți de ce. Transpirația nocturnă poate fi un simptom al acestui fenomen.
Cauze
Persoanele care suferă de Diabet zaharat ȋși administrează insulină pentru controlul Diabetului de Tip 1 și ȋn cazuri mai puţine pentru cei cu Diabet de Tip 2. Atunci când este administrată prea multă insulină sau dacă insulina este administrată ȋnainte de la culcare fără a mânca suficient, aceasta scade prea mult nivelul gliciemiei – ducând la apariţia hipoglicemiei.
Organismul răspunde la hipoglicemie prin eliberarea hormonilor precum glucagon și epinefrină. Acesti hormoni cresc nivelul glicemiei, prin urmare, efectul Somogyi este denumit uneori „efect de rebound”.
Efectul Somogyi VS fenomenul Dawn
Fenomenul Dawn este similar cu efectul Somogyi, dar cauzele sunt diferite.
Toată lumea experimenteaza într-o oarecare măsură fenomenul Dawn, este reacția naturală a organismului Dvs. În primele ore ale dimineții, hormonii (hormonul de creștere, cortizolul și catecolaminele) determină ficatului să elibereze cantități mari de zahăr în sânge. Pentru majoritatea oamenilor, organismul produce insulină pentru a controla creșterea zahărului din sânge.
Dacă organismul nu produce suficientă insulină, nivelul glicemiei poate crește. Acest lucru poate determina creșterea zahărului din sânge dimineața (înainte de a mânca)
Dar, când aveți Diabet zaharat, nu este produsa suficientă insulină pentru a diminua eliberarea de glucoză, ceea ce determină creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Efectul Somogyi
O persoană care iși administrează insulină nu servește ȋn mod obișnuit o gustare înainte de culcare, iar nivelul glicemiei al persoanei scade în timpul nopții.
Organismul persoanei răspunde la scăderea zahărului din sânge prin eliberarea hormonilor care ridică nivelul zahărului din sânge. Acest lucru poate provoca dimineaţa devreme un nivel al glicemiei – neobișnuit de ridicat.
Testarea și diagnosticarea
Este relativ ușor de testat efectul Somogyi. Pentru mai multe nopți consecutive:
- Verificaţi nivelul glicemiei chiar ȋnainte de a merge la culcare
- Setați o alarmă pentru a verifica din nou glicemia în jurul orei 03:00 a.m.
- Testaţi din nou dimineaţa imediat după treziere
Dacă nivelul glicemie este mic atunci când va testati la ora 3:00 a.m., este posibil sa experimentati efectul Somogyi.
Intrucat nivelul glicemiei scade in timpul noptii si poate aparea hipoglicemia, utilizarea unui sistem de monitorizare continuă a glicemiei cum ar fi Dexcom G5 Mobile poate fi o soluţie ideală pentru a evita episoadele repetate de scadere ale glicemiei.
Un sistem CGM (Continuous Glucose Monitor), este un dispozitiv care măsoară nivelul glicemiei atât ȋn timpul zilei cât și ȋn timpul noptii. Senzorul poate furniza măsurători ale glicemiei 24 din 24 ore, asta insemnand că puteţi să vedeţi trendul glicemiei – minut cu minut, oră de oră.
Ȋn comparaţie cu un glucometru tradiţional, care vă furnizează doar o singură valoarea a glicemiei măsurată la un moment dat, sistemul CGM Dexcom G5 Mobile vă furnizează in timp-real, informaţii dinamice ale glicemiei la fiecare 5 minute – până la 288 de înregistrări in 24 ore, oferind o soluţie performantă pentru a vedea ce se ȋntâmplă cu nivelul glicemiei ȋntre măsurătorile cu glucometrul traditional.
Prevenţia și tratamentul
Atunci când aveți Diabet și dacă experimentați efectul Somogyi, discutați cu medicul Dvs. curant. Discutați despre fluctuațiile recurente, cum ar fi nivelurile ridicate ale glicemiei. Întrebați cum puteți ajusta rutina de gestionare a Diabetului zaharat pentru a vă controla activ glicemia.
S-ar putea să constatați că servirea unei gustări (care să conţină mai multe proteine decât carbohidrati) și administrarea dozei zilnice de insulină ȋnainte de merge la culcare ajută la stoparea scăderii nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, puteţi discuta cu medicul Dvs. curant dacă este necesară modificarea rutinei de administrarea a insulinei.
De exemplu, medicul Dvs. curant vă poate sfătui să administraţi mai puțină insulină pe timp de noapte sau să încercați un alt tip de insulină. Discutați despre stabilirea unui nivel al glicemiei ușor mai ridicat, dar sigur, pe parcursul nopţii.
Dacă credeți că începeţi să experimentați efectul Somogyi la scurt timp după ce ați crescut doza zilnică a insulinei, ar fi mai bine să vă treziți în mijlocul nopții (pentru câteva nopți) pentru a vă testa nivelul glicemiei. De asemenea, ar putea ajuta creșterea treptata a dozei de insulina.
Discutaţi cu medicului Dvs. curant pentru a decide cu privire la cel mai bun plan pentru Dvs. Medicul Dvs. vă poate încuraja să incepeţi monitorizarea continua cu sistem CGM. Un sistem CGM Dexcom G5 Mobile vă monitorizează nivelul glicemiei 24/24 ore și poate fi personalizat cu alarme pentru a vă informa atunci când nivelurile glicemiei devin prea ridicate sau prea scăzute.
Perspective
Este important să discutați cu medicul Dvs. curant înainte de a vă ajusta dozele de insulină, mai ales dacă aveți o fluctuație accentuată a glicemiei. Medicul este singurul care vă poate schimba medicamentele sau dozele de insulină!!