Complicatiile Diabetului

Complicatiile diabetului

 Diabetul este o afecţiune cronică ce poate genera o serie întreagă de complicaţii. Acestea influenţează negativ evoluţia pacientului şi calitatea vieţii sale. Pentru a preveni şi a întârzia cât mai mult apariţia complicaţiilor, pacienţii cu diabet trebuie să controleze cât mai bine nivelul glicemiei.

Daca diabetul nu este tratat corespunzator poate duce in timp la complicatii majore:

  • Cardiovasculare
  • Renale (nefropatia diabetica)
  • Microvasculare (neuropatia diabetica)
  • Oftalmologice (retinopatia diabetica)

Dar si la complicatii secundare:

  • Maini si picioare
  • Piele
  • Gura

 

Cardiovasculare

Atunci cand suferiti de diabet si daca nu aveti un control foarte bun asupra glicemiei  iar nivelul glicemiei este tot timpul ridicat, cantitatiile excesive de glucoza se ataseaza pe peretii interiori ai vaselor de sange, scazand elasticitatea acestora.

Afectiuniile vasculare pot afecta toate vasele sangvine in organism iar blocarea arterelor pot conduce la:

  • accident ischemic traniztioriu (AIT) sau la accident vascular cerebral.
  • durere in piept (angina pectorala) sau la infarct.
  • probleme de circulatie sangvina catre picioare sau probleme de mers.

 

Renale (nefropatia diabetica)

Nefropatia diabetica este o boala renala cronica, progresiva si poate aparea la 20-40%  dintre pacienti. Afectarea renala poate progresa pana la insuficienta renala si poate necesita dializa sau transplant. Este o cauza importanta de invalidiate sau deces. Pe langa hiperglicemie, exista si alti factori de risc ce pot predispune pacientul la afectare renală: excesul ponderal, fumatul, prezenţa retinopatiei, neuropatiei iar hipertensiunea arterială accelerează progresia bolii.

 

Microvasculare (neuropatia diabetica)

Nivelurile crescute de zahar din sange pot afecta vasele de sânge care alimentează nervii periferici, iritandui și deteriorandui  în acest proces. Astfel de leziuni ale nervilor sunt incluse in  neuropatia diabetica. În urma studiilor efectuate, s-a arătat că apariţia neuropatiei diabetice este strâns corelată cu severitatea hiperglicemiei şi durata acesteia. Valorile mari ale glicemiei necontrolate pe perioade îndelungate constituie factorul de risc major pentru instalarea neuropatiei.

Practic, neuropatia diabetică poate afecta fiecare porţiune a sistemului nervos, iar procesul este în mare parte ireversibil. Cele mai severe consecinţe ale neuropatiei diabetice sunt durerea, tulburările trofice şi circulatorii, precum şi afectarea sistemului nervos vegetativ.

Cel mai bun mod de a prevenii si imbunatatii orice forma de neuropatie diabetica  este un control forate bun al glicemiei.

 

Oftalmologice (retionpatia diabetica)

Retinopatia diabetică reprezintă o complicaţie cronică a diabetului zaharat. Este considerată a fi una dintre principalele cauze ce duc la pierderea vederii. Modificările care apar la nivelul retinei conduc în timp la reducerea progresivă a acuităţii vizuale şi posibil în unele cazuri la pierderea completă a vederii.

Cauzele care contribuie la apariţia şi progresia retinopatiei diabetice sunt multiple. Factorul major este hiperglicemia. Nivelul crescut al glicemiei pe perioade îndelungate determină modificări la nivelul vaselor de sânge, inclusiv al vaselor retiniene. Apar leziuni la nivelul retinei, edem, ischemie. Sunt eliberate anumite substanţe care par a contribui la modificările ulterioare cu formarea de noi vase de sânge.

 

Intrucat diabetul este o afecţiune cronică, pacienţii trebuie să urmeze tratament pe tot parcursul vieţii, iar numeroase studii au demonstrat că “un control atent al valorilor glicemiei previne, respectiv amână apariţia complicaţiilor.