Publicat pe

100 de ani de la descoperirea insulinei

Diabetul zaharat ca tulburare medicală a fost recunoscut acum sute de ani. Este o boală periculoasă și tratamentul este imperativ pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Cu cât un pacient poate accesa mai devreme tratamentul, cu atât mai bine. De-a lungul timpului, tratamentele au variat de la înfometare la terapii stricte de dietă, dar descoperirea insulinei în 1921 a transformat diabetul dintr-o condamnare la moarte la o afecțiune cronică. Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la aceasta descoperire extrem de importantă pentru sănătatea a milioane de oameni!

Descoperirea insulinei

La începutul secolului al XX-lea, un diagnostic de diabet de tip 1 era o sentință la moarte pentru mulți. Acest diagnostic a afectat în mod disproporționat copiii și adulții tineri. Dietele bazate pe înfometare au fost folosite pentru a întârzia simptomele diabetului care puneau viața în pericol, dar moartea pacientului era aproape inevitabilă.

Începând cu 17 mai 1921, Frederick Banting și Charles Best, sub îndrumarea lui J. J. R. Macleod, au izolat insulina într-un laborator de la Universitatea din Toronto. Aceste extracte pancreatice au fost apoi purificate și făcute sigure pentru injecția umană de către James Collip. Leonard Thompson, în vârstă de treisprezece ani, a primit prima dintre aceste injecții pe 11 ianuarie 1922.

În timp ce echipe de oameni de știință din întreaga lume au făcut cercetări similare (Israel Kleiner în 1915 și 1919, Nicolae Paulescu în 1921), oamenii de știință din Toronto au lucrat contra cronometru pentru a-și purifica extractul după ce testele inițiale nu au reușit. La 23 ianuarie 1922, Leonard Thompson a primit o a doua injecție și, în 24 de ore, simptomele sale diabetice au dispărut. Această descoperire remarcabilă a continuat să salveze milioane de vieți în întreaga lume.

Cercetările în domeniu ale lui Nicolae Paulescu

O remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, în special în ceea ce privește metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat sau rolul pancreasului în asimilația nutritivă a desfășurat omul de știință român Nicolae Constantin Paulescu. În anii 1921-1922 a realizat cea mai mare contribuție științifică din cariera sa, pancreina, un hormon pancreatic antidiabetic, numit mai târziu insulină.

Încă din 1916 Nicolae Paulescu a izolat substanța pe care a brevetat-o în 1922 sub numele de pancreină, injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. Impuritățile conținute de pancreină o făceau însă inutilizabilă pentru uz uman. Mobilizat în armata română în timpul Primului Război Mondial, Paulescu nu a reușit să-și continue cercetările și să le publice decât începând cu iulie 1921.

Pancreina brevetată de Paulescu în aprilie 1922, purificată (parțial) prin acidulare cu acid clorhidric și neutralizată cu hidroxid de sodiu, a fost administrată de Paulescu bolnavilor săi sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupra glicemiei. Din lipsă de fonduri și biochimiști, Paulescu nu a ajuns la un extract purificat, utilizabil cu efecte reale al pancreinei. În plus, metoda, protocolul și interpretarea rezultatelor savantului român conțineau defecte reale, obiective, pe care canadienii, prinși în propria lor cursă pentru descoperirea unui tratament pentru diabet, le cunoșteau.

Un secol de inovații în îngrijirea diabetului

În 1921, o echipă de cercetători canadieni a descoperit insulina și a declanșat un secol de inovații în îngrijirea diabetului care au salvat foarte multe vieți. Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc cu diabet continuă să crească într-un ritm alarmant, ceea ce așază o povară substanțială pe umerii persoanelor respective, familiilor lor, precum și pe sistemele de sănătate.

Astăzi, însă, avem norocul de a avea medicamente și tratamente mai bune ca niciodată. Știința a dat mâna cu tehnologia, persoanele cu diabet putând beneficia acum de instrumente, dispozitive și sisteme avansate de monitorizare și tratare a bolii.

La CGM Diabet România le punem la dispoziție clienților o gamă de dispozitive medicale de ultimă generație, cu tehnologii avansate, pentru controlul diabetului, cum ar fi:

– sistemul de monitorizare continuă a glicemiei Dexcom 

– dispozitivul Mallya care transformă orice pen de insulină într-un device inteligent conectat

– dispozitivele de înțepare fără durere de pe orice parte a corpului Genteel, care folosesc tehnologia vacuum și controlul adâncimii.

 

Surse:

  • https://www.witf.org/2021/05/12/100-years-ago-the-invention-of-insulin-transformed-the-fight-against-diabetes/
  • https://www.islandecho.co.uk/diabetes-group-to-host-100-years-of-insulin-talk-by-st-marys-consultant/
  • https://www.newswire.ca/news-releases/new-heritage-minute-celebrates-100-years-since-discovery-of-insulin-853173931.html
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.